FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Youth Summit od 6. do 9. studenog u Muzeju Mimara

Autor: Sara Margetić

ZAGREB, 2. studenoga 2017. (Hina) - U Muzeju Mimara od 6. do 9. studenog održat će se globalni događaj pod nazivom Zagreb Youth Summit, koji će ugostiti gotovo 300 sudionika i sudionica iz cijeloga svijeta koji će se okupiti oko zajedničkih globalnih izazova s kojima se susreću demokracije u čitavom svijetu.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira ovaj summit kako bi zajedno s kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirala generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. 

Pred više od 200 mladih sudionika summita tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe.

Sudionici summita dolaze iz čak 27 država svijeta, pred kojima će govoriti istaknuti pojedinci iz SAD-a, Rusije, Venecuele, Kube, Ukrajine, Francuske, Paragvaja, Pakistana, Tadžikistana, Kosova, Kameruna, Senegala, Nigerije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, najavili su u četvrtak na konferenciji organizatori.

"S kolegama koji rade sličan posao želimo razmijeniti iskustva, modele rada i naučiti jedni od drugih, a s druge strane vidjeti što možemo zajednički napraviti da bismo bili utjecajniji prema mehanizmima koji na regionalnim ili globalnim razinama pomažu civilnom društvu i građanima u jamčenju slobode i vladavine prava i ostalih vrijednosti demokratskog društva", naglasio je na konferenciji za novinare programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić.

Program Zagreb Youth Summita uključuje panele i predavanja čiji je cilj otvoriti generacijsku diskusiju i prostor prenošenja iskustva na mlade generacije koji će na kraju summita formirati vlastiti odgovor na izazove demokracije(a) – globalni glas za demokraciju.

Četiri centralna panela bavit će se, kazao je Mažić, temama zlouporabe demokracije i korištenje demokratskih procesa u svrhu regresije demokracije; jačanjem liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija; populizmom i nacionalizmom, a zadnji je usmjeren na odgovor koji mladi ljudi, generacija milenijala može dati na suvremene demokratske izazove.

U special focus eventima sudionici će iz osobnog bogatog iskustva govoriti o konkretnom izazovu ili alatu koji možemo koristiti u izazovu demokracije. Jedan takav panel održat će Nataša Kandić, aktivistica iz Beograda koja od 19992. s Fondom za humanitarno pravo najznačajnije u regiji zagovara uspostavu vladavine prava i utvrđivanja činjenica o žrtvama zločina, najavio je Mažić.

Na jednom od side eventova, hrvatska političarka Vesna Pusić održat će predavanje o mladim političarima, a u grupama za diskusiju Mona Eltahawy (SAD), novinarka i spisateljica egipatskog podrijetla i zagovornica ženskih prava, govorit će o zagovaranju demokracije kroz socijalne mreže i neovisne medije.

Neki od istaknutih govornika Zagreb Youth Summita su i Carl Gershman (SAD), osnivač i predsjednik fondacije National Endowment for Democracy (NED), Zineb El Rhazoui (Francuska), bivša novinarka Charlie Hebdoa marokanskog podrijetla i zagovornica slobode govora te ekspertica za religijska pitanja, Rodrigo Diamanti (Venecuela), aktivist i osnivač Un Mundo Sin Moraza, Alexander Soloviev (Rusija), vođa pokreta Open Russia te mnogi drugi.

Otvorenje Zagreb Youth Summita održat će se u ponedjeljak u popodnevnim satima uz prigodan umjetnički performans mladih glumaca.

Zagreb Youth Summit organizira Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji s udrugom Heartefact i uz podršku fondacija National Endowment for Democracy i FORUM 2000 te World Youth Movement for Democracy i Europske komisije. 

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙