FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija predlaže produljenje dozvole za glifosat na pet godina

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 27. listopada 2017. (Hina) - Europska komisija će Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, koji će se sastati 9. studenoga, predložiti skraćeno produljenje na pet godina dozvole za uporabu glifosata, herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

"Komisija će zemljama članicama predložiti obnovu dozvole na pet godina. Glasanje je predviđeno na sljedećem sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), 9. studenoga", rekla je u petak glasnogovornica Komisije Anca Paduraru.

Na sastanku Paffa, koji čine predstavnici zemalja članica, Komisija prije dva dana nije uspjela dobiti većinsku potporu da se dozvola za uporabu glifosata produlji na 10 godina. Sadašnja dozvola istječe 15. prosinca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015 da je herbicid glifosat "vjerojatno kancerogen".

EU je u lipnju 2016. produljila dozvolu za glifosat za 18 mjeseci, u očekivanju rezultata nove znanstvene studije.

Europska kemijska agencija je u ožujku ove godine zaključila da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi, a slično su zaključili i Europska agencija za sigurnost hrane i regulatorna tijela Japana i Kanade.

Glifosat je kemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina.

Predstavnici organizacija koje štite interese europskih poljoprivrednika ističu da je glifosat siguran te da će zbog njegove zabrane izgubiti na konkurentnosti.

U posljednje vrijeme objavljeno je više izvješća u kojima je otkriveno da je tvrtka Monsanto, koja proizvodi taj herbicid, falsficirila istraživanja kako bi osigurala legalizaciju svog proizvoda.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙