FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada Saharov demokratskoj oporbi u Venezueli

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES/STRASBOURG, 26. listopada 2017. (Hina) - Europski parlament u četvrtak je dodijelio nagradu Saharov za 2017. demokratskoj oporbi u Venezueli, objavio je predsjednik parlamenta Antonio Tajani.

Europski parlament dodjeljuje svake godine nagradu Saharav za slobodu misli pojedincima ili organizacijama koji su se posebno zauzimali za ljudska prava i slobodu govora.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je venezuelanskoj nacionalnoj skupštini, kojom dominira oporba na čelu s predsjednikom Juliom Borgersom te nizu političkih zatvorenika, istaknutih oporbenih čelnika, među kojima su Leonardo Lopez,  Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea Gonzalez.

"Danas podupiremo borbu ljudi za svoju slobodu", izjavio je Tajani, dodajući da Europski parlament ne može nijemo promatrati kako se u Venezueli krše ljudska prava. Tajani je pozvao na uspostavu humanitarnog koridora prema toj južnoameričkoj državi kojom vlada ljevica za koju oporba i inozemni kritičari kažu da tone u diktaturu.

Ovogodišnji finalisti koji su ušli u uži izbor za nagradu pored venezuelanske oporbe bili su Aura Lolita Chavez Ixcaquic, aktivistica  za ljudska prava u Gvatemali i švedski novinar i pisac eritrejskog podrijetla Dawit Isaak.

Nagrada Saharov, nazvana po sovjetskom disidentu i znanstveniku Andreju Saharovu (1921-1988), dodijeljuje se od 1988. 

Demokratska oporba u Venezueli bila je favorit za ovogodišnju nagradu. Nju su službeno predložili Europska pučka stranka i Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE).

Nagrada će biti svečano uručena pobjednicima 13. prosinca u Strasbourgu zajedno s pripadajućim iznosom od 50.000 eura.

Od početka ove godine u Venezueli su ubijeno više od 130 osoba, a više od 500 oporbenjaka je završilo u zatvoru.

Oporba socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru vrlo je podijeljena, nakon što je razbijen pokret za demokratsko jedinstvo. Nejedinstvo u oporbenim redovima koristi predsjedniku Maduru, čija je vladavina bila jako uzdrmana proljetnim prosvjedima u kojima je ubijeno 125 ljudi.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙