FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinski sustav spreman za sezonu

Autor: Davor Verković

ZAGREB, 17. listopada 2017. (Hina) - Plinski sustav potpuno je spreman za zimsku sezonu grijanja, rečeno je u utorak na sjednici Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), na kojoj je dosadašnjeg predsjednika Miljenka Šunića na tom mjestu zamijenio Dalibor Pudić.

Plinski sustav je pouzdan i spreman za zimu, ne bude li kakve elementarne nepogode ili kvara. Sve drugo trebao bi biti u redu. Plina je spremljeno više nego što ćemo potrošiti, odnosno više od 2,7 milijardi kubika, kazao je Šunić.

Direktor HEP Opskrbe plinom Marko Blažević kaže kako je ta tvrtka spremna za sezonu, odnosno da je popunjenost skladišta plinom 95 posto. 

Blažević je izvijestio da je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 25,4 posto veća potrošnja plina nego godinu ranije. 

Njega međutim zabrinjava domaća proizvodnja toga energenta koja je 2016. bila 13 posto manja u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz istovremeno povećan za 26 posto. 

Predstavnik Ine Damir Škugor također tvrdi da je Ina osigurala pouzdanu i kontinuiranu opskrbu plinom za sezonu 2017./2018. 

"Domaćom proizvodnjom plina Ina zadovoljava gotovo 50 posto potreba domaćeg tržišta. Domaće je proizvodnja jedini jamac sigurnosti, a Ina planira ulaganja u istraživanja novih plinskih polja", rekao je Škugor. 

Dosadašnji predsjednik , a od sada počasni predsjednik udruge Miljenko Šunić rekao je da je u zadnje četiri godine razina priključenosti na plinski sustav porasla i sada je na oko 55 posto, odnosno taj sustav sada ima oko 750.000 potrošača.

Bitnim smatra proširenje transportnog sustava i plinofikaciju Istre, Hrvatskog primorja i Dalmacije, ali i izmijenjenu strukturu korištenja plinskih uređaja prelaskom sa standardnih na kondenzacijske bojlere koji su oko 15 posto efikasniji. 

Njegov nasljednik Dalibor Pudić, inače član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, kazao da je oporavak potrošnje plina, nakon višegodišnje recesije, počeo 2015. i to uslijed pada cijena sirove nafte. I njega zabrinjava sve veći uvoz plina u sve manja domaća proizvodnja.  

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se i dalje 40 posto kućanstava još uvijek grije na drva, 27,5 posto na plin, a 26 posto posredstvom toplana. Sagorijevanje drveta, naveo je, emitira dvostruko više emisija CO2 nego prirodni plin. 

Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj u plinskoj struci radi oko dvije tisuće ljudi, a godišnje se po stanovniku u prosjeku troši 600 kubika plina.

(Hina) xdver yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙