FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenica Bulc poručila zemljama zapadnog Balkana da iskoriste dobri zamah EU-a

Autor: Ivan Šaravanja

SKOPLJE, 16. listopada 2017. (Hina) – Izgledi za proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana ponovno su narasli, rekla je u ponedjeljak u Skoplju povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc na skupu poslovnih i političkih čelnika tog područja, poručivši državama regije da iskoriste taj trenutak, koncentriraju se na međusobnu prekograničnu suradnju i da grade svoje kapacitete jer će "EU to popratiti". 

Šesti po redu regionalni Summit 100 održava se od 16. do 18. listopada u Skoplju, a na njemu prisustvuje više od 150 poslovnih i političkih lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Iako je organizator najavljivao, na šestom summitu ne sudjeluju predstavnici hrvatskog političkog vrha. Naglasak ovogodišnjeg skupa je na prometu i povezanosti, pod sloganom "Connectivity2017". 

"Na ovom summitu poduzetnici jednoglasno govore o prioritetima naše regije, a glavni prioritet je povezanost. O tome ovisi hoće li se ona svrstati među najrazvijenije", naglasio je na otvaranju skupa Đorge Ivanov, predsjednik Makedonije, ovogodišnjeg domaćina summita. 

"Naše ekonomije su male, slabe i ranjive na globalne tokove, pa se zato moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne razjedinjuje", rekao je makedonski predsjednik, ponovivši nužnost ulaska ostatka zapadnobalkanskog područja u euroatlantske integracije. 

Povjerenica Europske komisije Violeta Bulc naglasila je da su skupovi poput ovog ključni za taj proces. 

"Ovakvi summiti su od temeljne važnosti za razvoj i uspješnu integraciju regije u jednu još veću integraciju poput Europske unije", smatra povjerenica iz Slovenije koja već dugo godina sudjeluje na tom događanju.

Bulc se tijekom svog izlaganja referirala na govor predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera o stanju Unije u kojem je on ustvrdio kako "danas vjetrovi ponovno pušu u jedra Europe", te je naglasila da EU bilježi snažan rast i pad nezaposlenosti i da se pozitivni pokazatelji prenose i na susjedstvo europskog saveza. 

Ona smatra kako su zbog toga narasli i izgledi za proširenje Unije, što potvrđuju i nedavne Junckerove najave, ali i donošenje strategije o novom članstvu u veljači iduće godine. Povjerenica je u tom kontekstu liderima zemalja regije poručila da iskoriste taj pozitivan trend za djelovanje. 

"Zato je ključno da se ne izolirate, da se koncentrirate na međugraničnu suradnju. Ovo područje može igrati ključnu ulogu, učinimo to realnošću što prije", kazala je Bulc, savjetujući države da se "ponašaju kao da su već članice EU-a" i da se uključe u europske inicijative. 

"Izgrađujte svoje kapacitete, a EU će to popratiti", rekla je povjerenica. 

Ustvrdila je kako su trenutno ključni prometni prioriteti EU-a dekarbonizacija i digitalizacija. Zelene tehnologije danas su profitabilne jer pomažu u smanjenju zdravstvenih troškova, ali i u povećavanju efikasnosti, a digitalne inicijative poput elektroničkih dokumenata i naplate cestarina znatno mogu poboljšati djelotvornost postojeće, iako na jugoistoku Europe deficitarne infrastrukture. 

"Preskočite međukorake", savjetovala je povjerenica. 

"EU može učiti i od vas o tome kako suradnja može nadići bilo kakve povijesne okolnosti", zaključila je Bulc. 

 

(Hina) xis ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙