FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Martina Cvetković iz Balmarisa pobjednica drugog izdanja natjecanja Ideje iz Europe

Autor: Mario Mrazović

ZAGREB, 16. listopada 2017. (Hina) - Martina Cvetković iz tvrtke Balmaris pobjednica je drugog izdanja natjecanja Ideje iz Europe, održanog u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, čime je ostvarila plasman na polufinalno natjecanje koje se u studenom održava u estonskom Tallinu. 

Martina Cvetković je izvršna direktorica i osnivačica Balmarisa, tvrtke koja razvija inovativnu, ekološki prihvatljivu tehnologiju za obradu balastnih voda na brodovima te drugih tekućina. 

Proizvod još nije na tržištu, ali razvijen je prototip koji je u fazi komercijalizacije. 

Trenutno imamo funkcionalni prototip. Razvili smo novu tehnologiju, dobili hrvatski patent i sad smo u fazi dobivanja međunarodnog, napominje Cvetković za Hinu. 

Dodaje kako se učinkovitost nove tehnologije u laboratoriju pokazala stopostotnom. 

Natjecanje Ideje iz Europe pokrenula je nizozemska vlada 2015. godine, a svaka država - članica Europske unije provodi nacionalnu selekciju putem koje se odabire jedan poduzetnik s idejom za koju se smatra da zaslužuje biti pozvana i predstavljena svijetu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako je cilj natjecanja pronaći inovativne ideje koje, tržišno gledano, mogu biti globalno prisutne i korisne za šire građanstvo kao i one koje imaju utjecaj i značaj na šire društvene događaje. 

Za razliku od prvog hrvatskog izdanja na kojem je sudjelovalo oko 15 natjecatelja, ove godine bilo je znatno više prijava, 46, a odabrano je 15 najboljih poduzetničkih ideja koje su se u ponedjeljak predstavile javnosti. 

Odluku o pobjedniku donio je žiri kojeg su činili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a te nominirani predstavnici partnerskih organizacija. 

Martina Cvetković plasirala se u polufinale koje će se u studenom održati u glavnom gradu Estonije Tallinu, gdje će se pobjednici nacionalnih natjecanja nadmetati za mjesto u finalu, koje se u ožujku iduće godine održava u nizozemskom Den Haagu. 

(Hina) xmm yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙