FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porošenko pozvao EU da ne zatvori vrata Ukrajini

Autor: Božica Novosel-Šomođi

KIJEV, 15. rujna 2017. (Hina/AFP) - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je u petak Europsku uniju da ne zatvori vrata Ukrajini i drugim zemljama koje joj žele pristupiti.

"Usprkos nekim izazovima kroz koje danas prolazi EU, opasno je ostaviti u neizvjesnosti europske zemlje koje se žele pridružiti Europskoj uniji", izjavio je predsjednik u govoru na konferenciji Jalta Europska Strategija u Kijevu, na kojoj sudjeluje potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

"Napuštanje politike otvorenih vrata bilo bi greška", upozorio je on.

Kijev je već potpisao sporazum o pridruživanju EU-u kojim se olakšava trgovinska razmjena te je postigao režim izuzeća od viza prema većini zemalja Unije.

Izvan toga, Bruxelles se pokazuje suzdržan spram europskih aspiracija Ukrajine, bivše sovjetske republike s više od 40 milijuna stanovnika koja se nada moći uložiti 2020. formalni zahtjev za prijam usprkos krvavom sukobu s proruskim pobunjenicima na istoku i dubokoj gospodarskoj krizi iz koje se trudi izaći.

Ako 28-orica odbiju Kijevu perspektivu prijama dugoročno, "bio bi to signal Rusiji da ... EU vodi računa o tzv. 'posebnim interesima' Rusije u regiji", istaknuo je Porošenko.

Ukrajina "će nastaviti svoje nastojanje oko punopravnog članstva u EU-u i NATO-u", rekao je on.

Kijev surađuje aktivno s NATO-om a da nije službeno kandidat za prijam.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙