FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani industrijske baštine otvaraju se u petak u Sisku

Autor: Zdravko Strižić

SISAK, 11. rujna 2017. (Hina) -  Peti dani industrijske baštine grada Siska počinju u petak, a organizatori manifestacije, Gradski muzej Sisak s partnerima, želi javnosti predstaviti vrijednu povijesnu i kulturnu baštinu nastalu deindustrijalizacijom u posljednjih četvrt stoljeća, kao i novu vrijednost grada Siska, najavljeno je u ponedjeljak.

  Ravnatelj sisačkog Gradskog muzeja, Vlatko Čakširan, rekao je kako je posebnost ovogodišnje priredbe, koja će trajati dva tjedna, predstavljanje šest projekata prenamjene zapuštenih industrijskih prostora, koji su već završeni ili su u postupku.

 U petak, 15. rujna, u Muzeju će biti otvorena izložba u povodu 100 godina sisačke Segestice pod nazivom "Gutljaj jedan, ali vrijedan", dan kasnije posjetitelji će moći obići pogone sisačke pivovare, te prisustvovati Sisačkom festivalu piva.
 Povijesnom korištenju metala, kao nezamjenjivog materijala, kroz predavanja i radionice, bit će posvećena priredba Sisak Metal Fest, koju organizira sisački Metalurški fakultet, a fotografije industrijske baštine izlagat će mladi sisački fotografi.

 Obilazak objekata industrijske baštine organizirat će se i biciklima.

 O važnosti industrijske proizvodnje u oblikovanju svakodnevice sisačkih urbanih cjelina i formiranju industrijske kulture, na predavanju će govoriti dr. Tomaž Pipan, s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

 Uz ostalo, organizirat će se i radionice za najmlađe, kako bi se kod njih razvila svijest o važnosti očuvanja industrijske baštine.

 Direktorica sisačke Turističke zajednice Milijana Borojević rekla je na današnjem predstavljanju manifestacije da su Dani industrijske baštine već prepoznati i izvan Siska. To potvrđuju i skupine turista, koje dolaze s namjerom da vide industrijsku baštinu, koja je obilježila sisačku povijest od druge polovice 19,. stoljeća naovamo.

 

(Hina) xssis ysdp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙