U Podravkinoj tvornici za preradu povrća i proizvodnju kondimenata 'Kalnik' trenutno je u punom zamahu proizvodnja ajvara, a ta tvornica nakon nedavne modernizacije ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama. Dnevno se prerađuje između 110 i 130 tona sirovina, a ove je godine planirana proizvodnja od 13.800 tona, kaže se u priopćenju.
Podravka je u modernizaciju Kalnika uložila 13 milijuna kuna što je dijelom financirala sredstvima iz Programa ruralnog razvoja na koja se odnosi oko polovine vrijednosti ukupne investicije.
Veći dio projekta odnosio se na zamjenu stare opreme na liniji steriliziranog povrća, modernizaciju linije te povećanje standarda sigurnosti gotovog proizvoda.
Nova linija osigurava porast kapaciteta prerade za 30 posto, smanjuje potrošnju energenata i vode te omogućuje vraćanje dijela asortimana iz outsourcinga u vlastitu proizvodnju i razvoj novih proizvoda.
Ove godine, za ulaganje u primarnu proizvodnju i povećanje kapaciteta za proizvodnju ajvara, Podravka planira kroz EU fondove povući dodatnih 30 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke.