FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Krapini počeo 52. Tjedan kajkavske kulture

Autor: Marija Udiljak

KRAPINA, 3. rujna 2017. (Hina) - 52. Tjedan kajkavske kulture, najznačajnija kulturna manifestacija u Hrvatskom zagorju, svečano je otvorena u nedjelju na središnjem gradskom trgu u Krapini, slijedeći tjedan dana donosi obilje kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih sadržaja.

 Riječ je o manifestaciji koja čuva tradiciju i koja Zagorcima znači jako puno, naglasio je domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

 "Ovo je poseban tjedan za Krapince. Dok svi drugi mjere vrijeme od Nove do Stare godine, kod nas u Krapini vrijeme se mjeri od Festivala do Festivala", kazao je Gregurović na otvorenju.

 Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako je "kaj" u Zagorju više od riječi, to je "stil života kojim se Zagorci ponose". Krapina će, poručio je, slijedećih sedam dana biti "glavni grad" svih kajkavskih govornih području na kojima, po njegovim riječima, živi dva milijuna stanovnika.

 Samu manifestaciju otvorio je premijerov izaslanik, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.

 "Festival kajkavske popevke je hrvatski kulturni kapital i treba ga čuvati kao izvorni brand. Festival je zaštitni znak ovog grada", kazao je Partl ističući da je Krapina grad bogate prošlosti i kulturnih događanja.

 Festival kajkavske popevke, koji je središnji događaj manifestacije, i ove godine ima dvije večeri. Prva, u petak je retrospektivna i nosi naziv “Popevke za navek”, a djelomično će biti posvećena Tomislavu Boriću, Viktoru Crneku i Zvonku Špišiću, druga, “Večer novih popevki” održava se u subotu.

Od kulturnih događanja treba izdvojiti i otvorenje Izložbe likovnih radova zagorskih umjetnika i koncert “Ususret festivalu. U atriju Franjevačkog samostana koncert će održati poznata zagorska sopranistica Barbara Suhodolčan, slavit će se i tradicionalna misa s kajkavskim pjesmama u župnoj crkvi sv. Nikole, a bit će otvoren i Muzej oldtimera.

 Što se tiče gospodarskih sadržaja, središnji događaj je 25., jubilarno izdanje Zagorskog gospodarskog zbora koje okuplja nekoliko stotina zagorskih poduzetnika i obrtnika, partner Zbora ove je godine Istarska županija.

 U sportskom dijelu programa održat će se stolnoteniski turnir, Memorijalni teniski turnir “Jurica Mehun”, natjecanje u lovu ribe udicom na plovak, planinarski pohod, MTB utrka Neandertalka, Memorijalni šahovski turnir “Miljenko Medić”, malonogometni turnir, košarkaška utakmica, utrka “Krapinski ringišpil” i turnir u rukometu.

(Hina) xskal yum

An unhandled error has occurred. Reload 🗙