FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

8. Avvantura Film Festival od 25. do 29. kolovoza na Visu

Autor: Gea Vlahović

ZAGREB, 19. kolovoza 2017. (Hina) - Međunarodni Avvantura Film Festival (AFF), prvi hrvatski festival s fokusom na europske koprodukcije, u svojem će se osmom izdanju održati od 25. do 29. kolovoza na otoku Visu, gdje će ugostiti renomirane domaće i svjetske filmske umjetnike.

Kako se ističe u najavi, na Avvanturi se prikazuju kratkometražni i dugometražni filmovi  zanimljivih filmskih autora iz cijeloga svijeta, bez obzira je li riječ o debitantima ili etabliranim autorima, koji nisu viđeni na drugim festivalima u regiji.

Na čelu s pokretačem i direktorom, filmskim redateljem i producentom Sergejom Stanojkovskim, AFF je od prve godine mjesto susreta vrhunskih filmskih profesionalaca iz svijeta, Europe, regije i Hrvatske, ističe se. Do sada je ugostio glumačke zvijezde poput Mata Dillona i Predraga Mikija Manojlovića, njemačkog producenta Karla Baumgartnera, japanskog skladatelja Shigeru Umebayashija, oskarovca Allana Starskog, redateljskog veterana Veljka Bulajića i drugih, kojima je dodijeljena festivalska nagrada koja nosi ime po Tomislavu Pinteru, najznačajnijem  direktoru  fotografije u povijesti hrvatske i regionalne kinematografije.

Ove godine ta će Nagrada Tomislav Pinter, na otvaranju 8. Avvanture, uručiti Christianu Jeuneu, glavnom selektoru filmskog festivala u Cannesu.

Jeune na AFF dolazi drugi put, na poziv Sergeja Stanojkovskog, u svojstvu člana žirija, u kojemu će biti i britanski scenarist Nicholas Martin, Ozana Ramljak s VERN-a, slovenski filmski redatelj Damjan Kozole, hrvatski filmski redatelj Nevio Marasović, Head of sales RSA London Damiano Vukotic, hrvatski filmski kritičar Boris Homovec, rumunjski filmski kritičar Mihail Fulger i Roxanda Nae iz rumunjske Kinoteke.

Festival nastavlja s uhodanim programima "Europske koprodukcije", "Međunarodni forum", "Kratki filmovi", koji će se prikazivati u kinima "Hrid" na Visu, "Mediteran" u Komiži i Domu kulture u Podšpilju. Iako se seli na Vis, odabrani filmovi s Avvanture, pokrenute prije osam godina u Zadru, bit će i ove godine prikazani u revijalnom dijelu Festivala na "Kraljevskim Vinogradima" kod Petrčana.

Festival prati i hrvatsku filmsku produkciju, pa će tako ove godine prikazati najnoviji film Kristijana Milića "Mrtve ribe", kao i projekcije nekoliko filmova, čiji su autori s Visa, ili su snimani na tom otoku.

Dolazak na 8. Avvanturu potvrdili su brojni renomirani filmski umjetnici: britanski redatelj Peter Webber, kolumbijski direktor fotografije Paulo Perez, mađarski producent i redatelj Balasz Juszt, britanski redatelj Adam Smith, direktor Sofija Film Festivala Stefan Kitanov, njemačke redateljice Maria Henge i Lena Geller, španjolski redatelj Marc Crehuet, producentica Uljana Kim i redatelj Kristijonas Vildziunas iz Litve, makedonski producent Tomi Salkovski, kao i glumačka ekipa filma "Mrtve ribe" i drugi, stoji u najavi festivalskih događanja.

Oni će predstaviti filmove s kojima dolaze na Festival, sudjelovati na Masterclassovima i popratnim festivalskim sadržajima. Tijekom pet festivalskih dana Damiano Vukotic, agent koji zastupa redatelje poput Sama Mendesa, Ridleya Scotta ili Joea Wrighta, održat će Masterclass o dejlatnosti  zastupanja redatelja na tržištu, rumunjski kritičar Mihail Fulger o rumunjskim Low/No budget produkcijama, a Peter Webber predstavit će svoj novi projekt rađen za Netflix.

Nastavlja i suradnju s HAVC-om te najavljuje početak suradnje s Međunarodnim Sveučilišnim Centrom Vern, koje je pokrenulo studij filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja.

Okuplja filmske i druge umjetnike, vezane korijenima za Vis ili su naprosto zaljubljenici u taj otok, poput domaćih redatelja Pave Marinkovića, Ognjena Sviličića, Nevija Marasovića i drugih.

Za dobru atmosferu tijekom kolovoških noći pobrinut će se i band uličnih glazbenika The Trouble Nomads, koji je nastupao na dodijeli nagrada Europske Filmske Akademije u Berlinu, navodi se u najavi 8. Avvanrtura Film Festivala.

(Hina) xgvla yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙