FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovinski sporazum Ukrajine i EU-a stupa na snagu u rujnu

Autor: Alen Kozina

BRUXELLES, 11. srpnja 2017. (Hina/Reuters) - Novi široki trgovinski sporazum između Europske unije i Ukrajine od rujna će u potpunosti stupiti na snagu, objavilo je Europsko vijeće u utorak uoči summita u Kijevu.

"To je konačan korak u procesu ratifikacije kojime EU i Ukrajina zaključuju dugoročni odnos u svim glavnim područjima politika", kaže se u izjavi Europskog vijeća.

Mnoge odredbe sporazuma se već privremeno primjenjuju, kaže se u izjavi i dodaje da će zaključenje procesa dati novi "zamah suradnji".

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na 24- satnom summitu koji počinje u srijedu navečer u Kijevu.

Porošenko je izrazio uvjerenje  da će se njegova zemlja približiti članstvu u EU-u i NATO-u, no niti jedan od dva bloka ne smatra to vjerojatnim u idućim godinama.

"Uvjeren sam da ćemo pobijediti", rekao je Porošenko u izjavi. "Ukrajina će definitivno  biti u obitelji europskih nacija, i u Europskoj uniji i u NATO-u".

Viši dužnosnik EU-a je rekao da se očekuje da će summit biti u optimističkom ozračju. "Ovo je vrlo pozitivan trenutak u našem odnosu, rekao je i podsjetio da je dugotrajna želja Ukrajinaca  da u EU mogu putovati bez viza prošloga mjeseca postala stvarnost za Ukrajince s biometrijskm putovnicama.

Dnevni red summita pokriva provedbu reformi u Ukrajini i sporazuma o trgovini i pridruživanju, sigurnost u Ukrajini, posebice mirovni proces s Rusijom, te regionalna i vanjskopolitička pitanja.

Porošenko se u ponedjeljak u Kijevu sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i rekao da će Ukrajina raditi na svom planu članstva u tom savezu, za što Rusija kaže da neće doprinijeti stabilnosti

(Hina) xakoz ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙