FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu u javnoj raspravi

Autor: Davorin Dukić

ZAGREB, 26. lipnja 2017. (Hina) - Ministarstvo turizma u javnu raspravu je uputilo prijedlog Zakona o pružanju usluga u turizmu, a osnovne izmjene odnose se na usklađivanje s direktivom EU-a te rad turističkih vodiča i poslovanje agencija, priopćilo je Ministarstvo u ponedjeljak.

Novi zakonski projekt izrađen je s ciljem dodatnog pojednostavljivanja i izjednačavanja uvjeta za pružanje usluga u turizmu, a mišljenja, prijedlozi i komentari prikupljat će se putem portala e-Savjetovanje do 26. srpnja ove godine.

"Izmjenama zakona želimo ujednačiti pružanje usluga u turizmu, učiniti poslovanje još više efikasnim, transparentnim i jednostavnim te istovremeno omogućiti veću profesionalnost i podizanje kvalitete u pružanju usluga", prenose se u priopćenju riječi ministra turizma Garija Cappellija.

On očekuje da će izmjene doprinijeti povećanju raznolikosti i razvoju turističke ponude te omogućiti učinkovitije suzbijanje sive ekonomije, bolju zaštitu potrošača, veću zaposlenost te stvaranje uvjeta za pristup povoljnom financiranju projekata.

Najopsežnije promjene odnose se na usklađivanje zakona s Direktivom EU-a 2015/2302, što je obveza svih članica Europske unije do 1. siječnja 2018. godine. Konkretno, predlažu se opsežne izmjene u segmentu zaštite prava potrošača, posebice kod online poslovanja. Tako se primjerice u prijedlogu novog zakona detaljno navodi obavezan sadržaj ugovora o putovanjima u paket aranžmanima te se putnicima pruža posebna zaštita u slučaju nesolventnosti organizatora putovanja.

Kod usluga turističkih vodiča, predlaže se uvođenje promjena u koncept stručnog ispita. Taj ispit trenutno se polaže po županijama, a sastoji se od općeg i posebnog dijela. Izmjenama se predlaže polaganje općeg dijela za cijelo područje Hrvatske i posebnog za zaštićene cjeline (lokalitete) po županijama. Ocjenjuje se da će to domaćim vodičima proširiti mogućnosti poslovanja.

Uređuje se i pružanje usluga stranih turističkog vodiča koji će, kako se predlaže, moći pružati usluge na području Hrvatske, osim na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima), čime se izjednačuje njihov položaj s hrvatskim vodičima koji imaju položen samo opći dio stručnog ispita.

Predlaže se i davanje ovlaštenja ministru turizma da uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za kulturu i poslove zaštite prirode, propiše popis zaštićenih cjelina (lokaliteta) koji bi bio uži od sadašnjeg i koji ne bi uključivao javne površine, gradske trgove, šume, parkove i slično. Trenutno, zaštićene turističke cjeline su propisane vrlo široko, što djeluje ograničavajući na mogućnost  pružanja usluga za one vodiče koji imaju položen samo opći dio ispita, ocjenjuje se u priopćenju.

Vezano uz poslovanje turističkih agencija predlaže se obaveza samo jednog zaposlenog voditelja poslova za sve prostore u kojima posluje, a ne po svakoj poslovnici kao što je sada. Dodatno se i detaljnije propisuju i oblici turističke ponude koji su do sada bili nedostatno ili uopće nisu bili regulirani zakonom i to u zdravstvenom, kongresnom, nautičkom turizmu, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma, usluge rent-a-cara i turističkog ronjenja.

Izmjene se odnose i na smanjenje prekršajnih kazni, odnosno propisivanje mogućnosti pružateljima usluga da bez kažnjavanja otklone nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru te na smanjivanje administrativnih prepreka u poslovanju.

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙