FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kopačkom ritu proslava 25 godina EU LIFE programa, Direktive o staništima i mreže NATURA 2000

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 27. svibnja 2017. (Hina) - Svečano obilježavanje 25 godina LIFE programa Europske unije, Direktive o staništima i mreže NATURA 2000 održat će se u nedjelju, 28. svibnja, u Eko centru Zlatna Greda, u Kopačkom ritu, priopćila je udruga Zeleni Osijek, organizator obilježavanja. 

U priopćenju se navodi kako su LIFE program i Direktiva o staništima usvojeni 21. svibnja 1992. godine te su od tada uspješno pridonijeli očuvanju jedinstvene europske prirodne baštine.

Direktiva o staništima zaslužna je za stvaranje najveće mreže zaštićenih područja na svijetu – Natura 2000 – te je zajedno s Direktivom o pticama i LIFE programom jedno od najvećih europskih dostignuća za zaštitu prirode, okoliša i borbu protiv klimatskih promjena, istaknuto je u priopćenju.

"Kako bi obilježila taj značajan datum za europsku prirodu, Europska komisija, Europski parlament, Vijeće i Odbor regija ove godine će na posebnom događaju proglasiti 21. svibanj kao 'Europski dan Nature 2000'. Hrvatska će se pridružiti obilježavanju obljetnice zanimljivim događanjem u okviru projekta DRAVA LIFE u Eko centru Zlatna Greda, u Kopačkom ritu", navode organizatori. 

Obilježavanje će početi u nedjelju, 28. svibnja, u 11 sati ekološko – edukativnim radionicama o rijekama, šumama i rijetkim vrstama ptica za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. 

Od 12 do 12,45 sati svečano će se obilježiti 25 godina LIFE programa Europske unije. Nakon uvodnog govora Jasmina Sadikovića iz udruge Zeleni Osijek, koordinatora projekta DRAVA LIFE, Dunja Jusufovski iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike predstavit će LIFE program u Hrvatskoj.

O projektu DRAVA LIFE govorit će voditelj Zdenko Kereša iz Hrvatskih voda i koordinator Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek, a Branka Španiček iz WWF Adria predstavit će ekološku mrežu NATURA 2000 u Hrvatskoj.

Građani će od 11 do 15 sati na Info desku biti informirani o LIFE projektima i radu u zaštiti prirode. Od 14 do 15,30 sati održavat će se zabavne i edukativne radionice na temu zaštite prirode, priopćeno je iz udruge Zeleni Osijek.

(Hina) xbma ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙