FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na tribini "Zagreb - od prijestolnice smeća do zelene metropole" od kandidata za gradonačelnika Tomašević i Lovrinović

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 17. svibnja 2017. (Hina) - Na tribini "Zagreb - od prijestolnice smeća do zelene metropole", koju je u povodu lokalnih izbora organizirala Zelena akcija, sudjelovali su gradonačelnički kandidati Tomislav Tomašević i Ivan Lovrinović te u ime kandidata Marka Sladoljeva i Sandre Švaljek Slaven Dobrović i Mirko Budiša, a svi su se složili da u Zagrebu otpad treba odvojeno prikupljati na "kućnom pragu" i protive se spalionici otpada.

Zelena akcija organizirala je tribinu kako bi kandidati za gradonačelnika Zagreba javnost upoznali s pojedinim segmentima svoje politike gospodarenja otpadom i rješenjima za goruće probleme s otpadom.

Tomašević:  Zagreb jest "prijestolnica smeća"

Tomislav Tomašević, bivši predsjednik Zelene akcije i kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije Zagreb je naš!, Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i Za grad, rekao je da Zagreb jest "prijestolnica smeća" jer je po izvješću Europske unije najgori glavni grad kad je riječ o odvojenom prikupljanju, recikliranju i kompostiranju otpada, sa samo oko jedan posto. 

Najavio je kako ponajprije namjeravaju napraviti adaptaciju kompostana na odlagalištu otpada Jakuševcu te će krenuti u zatvaranje Jakuševca, koji se, rekao je, trebao zatvoriti još prije 15 godina. Istaknuo je da se na to odlagalište u godini bace sirovine čija je vrijednosti čak 150 milijuna kuna, a koje bi se mogle prodati i od toga financirati komunalne i javne usluge u gradu - u godini napraviti sedam vrtića ili sljemensku žičaru.

Prioritet mu je, istaknuo je Tomašević, odvojeno prikupljanje otpada na "kućnom pragu", a usluga odvoza kante za mješoviti komunalni otpad naplaćivala bi se prema količni proizvedenog otpada kroz sustav čipiranja kanti i čipiranih vrećica. 

Tomašević je rekao da ova gradska vlast spalionicu "gura" već 10-ak godina, što je, kako je ocijenio, potpuno iracionalno, i tu vjerojatno ima nekakvih skrivenih interesa. Rekao je kako namjeravaju izgraditi pogon za mehaničko-biološku obradu otpada bez proizvodnje RDF goriva (kruto gorivo obrađenog smeća), tako da neće biti nikakvog spaljivanja otpada. 

Lovrinović: Dijelit ćemo vaučere

Ivan Lovrinović, kandidat za gradonačelnika koalicije Promijenimo Hrvatsku i Živi zid, Zagrepčanima namjerava dijeliti vaučere. Objasnio je da bi građanin po težini otpada koji doveze u reciklažna dvorišta dobivao vaučer na određenu vrijednost kojim bi plaćao djelomično svoje komunalne obveze gradu. "To je potpuno jedna nova politika koju nitko od protukandidata nije kreirao i predložio", istaknuo je Lovrinović. 

Rekao je da je u Zagrebu mnogo blokiranih ljudi i beskućnika koji skupljaju otpad, ali je "zakon destimulativan jer građanin - ako želi prodati taj skupljeni otpad na reciklažnom dvorištu - mora otvoriti žiroračun te se oporezuje sve što ima veću vrijednost od 100 kuna. "To bih promijenio jer je to destimulativno", istaknuo je Lovrinović. 

Ocijenio je da je Jakuševec "tempirana ekološka bomba" jer je sve što se desetljećima ondje odlagalo postalo problem. Rekao je da je njihova ideja da se iz toga proizvodi električna energija koja će zadovoljavati potrebe za javnom rasvjetom čiji su troškovi veliki. "Jakuševec moramo zatvoriti, a prije zatvaranja moramo u kratkom roku razraditi sustav primarnog razdvajanja otpada na 'kućnom pragu', uz porezne poticaje", istaknuo je Lovrinović. 

Također je istaknuo da spalionica ne dolazi u obzir te da svi oni koji je zagovaraju vjerojatno "imaju link na neke interesne skupine koji žele prodati tu zastarjelu tehnologiju". 

Dobrović: Ono što dobro gori još se bolje reciklira

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović došao je na tribinu u ime kandidata za gradonačelnika Marka Sladoljeva iz Mosta nezavisnih lista. Istaknuo je da Zagreb može u kratko vrijeme postati "prijestolnica održivoga gospodarenja otpadom". Misli da je Most stranka koja u tome može dati najviše jer se u drugim krajevima Hrvatske pokazalo da se to može, primjerice na otoku Krku.

Smatra da se u Zagrebu može učiniti mnogo, ali najprije treba reorganizirati sustav odvoza te miješani komunalni otpad odvoziti rjeđe, a papir češće, te uvesti i odvoz plastike i biootpada, ali za to treba hitno organizirati reciklažni centar sa sortirnicama kako bi se taj odvojeno prikupljeni materijal pripremio za tržište. Istaknuo je da spaljivanje otpada definitivno nije dobro rješenje jer se "ono što dobro gori još bolje reciklira". "Dakle, papir i plastiku ne damo u spaljivanje, a kad to odvojimo, nemamo više što spaljivati", poručio je Dobrović.

Budiša: Burza otpada

U ime kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Sandre Švaljek na tribini je sudjelovao Mirko Budiša. On je istaknuo da program Sandre Švaljek obuhvaća sve dijelove i komponente otpada koji nastaju na području grada. Ponajprije namjeravaju uvesti novi sustav prikupljanja otpada od "vrata do vrata", odvojeno prikupljanje otpada te ono što je inovativno u njihovu programu - a to je burza otpada.

"Bez burze otpada i bez plasmana iskoristivih komponenti iz komunalnog otpada, taj otpad će, nažalost, kao i dosad završavati na Jakuševcu", istaknuo je Budiša. Poručio je da su izričito protiv spalionice otpada jer - ako se izdvoji 50 posto papira, plastike, kartona i svega onog što se mora izdvojiti prema propisima Europske unije - postavlja se logično, tehnološko pitanje: što će biti gorivo u toj spalionici, a onda spalionica, naravno, više nema smisla.

 

 

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙