FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIDEO: Jakovčić inicijator rasprave u EP-u o gužvama na granicama

Autor: Alen Kozina

ZAGREB/BRUXELLES, 11. svibnja 2017. (Hina) - Zastupnik Ivan Jakovčić inicirao je raspravu u Europskom parlamentu o gužvama na graničnim prijelazima koja će se održati sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Izvor: YouTube kanal Ivan Jakovčić

Nakon niza razgovora vođenih proteklih tjedana u dnevni red sljedeće plenarne sjednice Europskog parlamenta napokon je uvrštena rasprava o svim aspektima velikih gužvi na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije, ali i između još nekih zemalja, ističe Jakovčić (IDS/ALDE), priopćio je ured zastupnika u četvrtak.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić  pozdravlja očitovanje Europske komisije o negativnom utjecaju zastoja na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima na hrvatsko gospodarstvo i ističe da Europska komisija mora mogućnost uvođenja ciljanih kontrola putnika kada se stvore 15-minutne kolone na graničnim prijelazima pretvoriti u pravilo i objasniti njegovu praktičnu primjenu.

”U danas objavljenim ekonomskim prognozama Europska je komisija potvrdila da nepotrebno dugačke kolone na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima mogu vrlo negativno utjecati razvoj gospodarstva, posebno na turistički sektor. O tom sektoru izravno ovisi više od 20 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva. Pozdravljam takvo očitovanje Europske komisije”, kaže Jakovčić.

”Uredba kojom su pooštrena schengenska pravila, čime su prouzročene nepregledne kolone na granicama, treba biti promijenjena. Dogovor koji su s čelnikom Komisije Junckerom postigli  hrvatski premijer Plenković i njegov slovenski kolega Cerar je pozitivan. No mi tražimo jasno objašnjenje kada i kako će se praktično primjenjivati mogućnost uvođenja ciljanih kontrola putnika čim vrijeme čekanja na granicama dosegne 15 minuta. Tražimo od Komisije da tu mogućnost i formalno utvrdi kao pravilo te da ona postane dio teksta Uredbe EU-a jer praksa pokazuje da dogovor Junckera, Plenkovića i Cerara nije riješio problem velikih zastoja”, zaključio je Jakovčić. 

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙