FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemsko veleposlanstvo organiziralo izložbu "Tulipan" u povodu kraljevog rođendana

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina) - Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Zagrebu organiziralo je u četvrtak u povodu 50. rođendana nizozemskog kralja izložbu o tulipanima, nacionalnom simbolu Nizozemske, koju je otvorila hrvatska sportašica Janica Kostelić, po kojoj je nazvana i jedna sorta tulipana.

Nizozemska veleposlanica Ellen Berends u pozdravnom je govoru istaknula da je izložba upriličena u povodu 50. rođendana nizozemskog kralja Willem-Alexandera.

Kraljev rođendan nizozemski je nacionalni praznik Kraljev dan i svake se godine svečano obilježava u cijeloj Nizozemskoj.

Izložba „Tulipan“ kroz riječi i slike na 30 panela predstavlja priču o tom nacionalnom simbolu Nizozemske.

Dvojezična izložba postavljena je s vanjske strane ograde rezidencije nizozemske veleposlanice na adresi Tuškanac 22 i zainteresirani će je moći razgledati do kraja svibnja.

"Tulipani su nacionalni simbol Nizozemske", kazala je Berends pred brojnim članovima diplomatskog zbora i drugim uzvanicima.

"Izložbom smo željeli predstaviti povijest i podrijetlo tulipana, tulipane kroz umjetnost, ekonomiju, turizam i maštu", kazala je, napomenuvši da su ih za vrijeme gladi tijekom Drugog svjetskog rata Nizozemci bili prisiljeni i jesti.

Izložbu je svečano otvorila Janica Kostelić, državna tajnica za šport i poznata svjetska i olimpijska pobjednica u alpskom skijanju.

Janica Kostelić jedina je Hrvatica po kojoj je nazvana jedna sorta tulipana, crveni tulipan sorte trijumf.

Nizozemski uzgajivač tulipana Cor Grooteman iz gradića Lisse na taj je originalan način 2006. godine odao počast velikoj hrvatskoj sportašici.

Tulipani potječu iz središnje Azije

Tulipan (Tulipa gesneriana L.) je zeljasta trajna biljka iz porodice ljiljana. Podrijetlom je iz središnje Azije gdje su ga Turci uzgajali već od 1000. po Kristu. Prvotno podrijetlo mu je u planinama u blizini Islamabada, a u Europu je donesen iz Osmanskog Carstva kao dar sultana.

Latinsko ime roda Tulipa potječe od perzijske riječi dulbend prema obliku cvjetova koji nalikuje turbanu. Ime vrste gesneriana potječe od švicarskog botaničara Conrada Gessnera koji ga je 1559. prvi opisao.

Tulipan se uzgaja isključivo kao ukrasna biljka. Danas postoji oko 3000 kultiviranih sorta, a najveći proizvođač je Nizozemska. Godišnje na nizozemskim poljima nikne 4,3 milijarda lukovica, većinom namijenjenih izvozu.

Sadnja tulipana u Nizozemskoj započela je početkom 17. stoljeća na malim privatnim parcelama. S vremenom su eksperimentiranjem stvorene nove sorte.

Tulipani su u početku bili raritet koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji. Do 1624. ludilo za tulipanima toliko se proširilo da je jedan tulipan, bijelo-kestenjasti "Semper Augustus", postizao cijenu od 3000 guldena, što bi danas odgovaralo vrijednosti od otprilike 36.515 eura, sa svega 12 lukovica raspoloživih za prodaju. 'Tulipomanija' je dosegnula vrhunac između 1634. i 1637. i može se usporediti sa špekulacijama na tržištu dionica na Wall Streetu tijekom 1920-ih, otkriva jedan od panela na izložbi.

Zbog svoje popularnosti tulipani su u Nizozemskoj i opjevani. Jedna od najpoznatijih tradicionalnih nizozemskih pjesama zove se "Tulipani iz Amsterdama" koju je na domjenku izveo mladi hrvatski harmonikaš Noel Dožić iz Pule.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙