FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt za unaprjeđenje prava djece "Kaleidoskop"

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina) - Kao rezultati projekta "Kaleidoskop, unaprjeđenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantno društvo" u četvrtak su predstavljeni tiskani vodiči namijenjeni osnaživanju razgovora s djetetom "Moja jednoroditeljska, posvojiteljska i dugina obitelj",  virtualni pravni kutak za savjetovanje roditelja te slikovnica i istoimeni animirani film "Naše obitelji".

Voditeljica projekta "Kaleidoskop" i predstavnica udruge Roda Branka Mrzić Jagatić kazala da su tijekom projekta, koji je trajao 18 mjeseci, za organizacije civilnoga društva i hrvatske institucije održani treninzi o zaštiti i zagovaranju prava djece i roditelja u različitim obiteljima. Projekt je financirala EU sa 157.000 eura, a s pet posto sufinancirao ga je Vladin Ured za udruge.

"Projektom se želi osigurati primjena ljudskih prava jednoroditeljskih i posvojiteljskih obitelji, te životnih partnerstava s djecom. Želi se povećati pristup informacijama, ali i svijest građana o pravima i potrebama djece u različitim obiteljima. Brošurama se želi osnažiti roditelje na razgovore s djetetom o tome kako je nastala njihova obitelj i što je čini posebnom, a što sličnom drugim obiteljima", rekla je Mrzić Jagatić.

Veliki interes javnosti, ali i kontroverze, izazvali su slikovnica i animirani film "Naše obitelji", kojima se želi prenijeti djeci poruku o toleranciji i prihvaćanju različitosti te ih upoznati s različitim obiteljima.

Udruga Forum za slobodu odgoja sudjelovala je u izradi analize "Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara". Analizirani su pravni okviri i obrasci s kojima se roditelji susreću u javnim ustanovama te nastavni materijal kroz koji su predstavljene obitelji u nižim razredima osnovnih škola.

Projekt je organizirala udruga Roditelji u akciji (Roda) s udrugama za potporu posvajanju ADOPTA, udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET te udrugom Zagreb Pride.
 

(Hina) xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙