FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: Rijeka izrasta u uspješan, moderan, otvoren europski grad

Autor: Dean Silić

RIJEKA, 24. travnja 2017. (Hina) - Riječki gradonačelnik i kandidat za još jedan gradonačelnički mandat Vojko Obersnel (SDP) govorio je danas na stranačkoj konferenciji za novinare o ostvarenim obećanjima vladajuće koalicije u prošlome mandatu te je istaknuo da Rijeka, "nakon propale industrije uzrokovane lošim modelom privatizacije i teške dugogodišnje recesije u Europi i svijetu, izrasta u uspješan, moderan, otvoren europski grad uslužnih, stručnih, znanstvenih, tehničkih i prerađivačkih djelatnosti".

 Obersnel je rekao da je Rijeka grad koji je povukao najviše novca iz EU u proteklome mandatu s obzirom na to da je za 67 projekata odobreno 560 milijuna kuna, a još se očekuje 1,2 milijarde kuna za projekt vodovoda i odvodnje s pročišćivačem. Donesena je strategija razvoja grada do 2020. godine, a Rijeka je dobila titulu Europske prijestolnice kulture, dodao je.

 Među strateškim projektima u realizaciji istaknuo je gradnju nove sveučilišne bolnice, u što je gradska uprava, u zemljištu i infrastrukturi, uložila oko 45 milijuna kuna, zatim novo kontejnersko pristanište na Brajdici i početak gradnje zapadnoga lučkog terminala. Grad se skrbio o poduzetništvu smanjenjem cijene najma poslovnih prostorija i komunalnog doprinosa, a dodijeljeno je više od 800 subvencija poduzetnicima, rekao je Obersnel.

 Istaknuo je uspješne gospodarske rezultate u Rijeci, navodeći da je u protekle četiri godine poduzetnika više za četiri posto, a zaposlenih za dva posto, da su se ukupni prihodi povećali za 11 posto, gubici smanjili za 30 posto, a neto dobit povećana je za 300 posto.

 Obersnelov zamjenik i kandidat za tu dužnost u sljedeće četiri godine Marko Filipović (SDP) rekao je da su otvorena dva nova dječja vrtića, da se još dva grade, a uređeno je i opremljeno devet škola i 14 vrtića. Rijeka je prva u Hrvatskoj gdje je uveden građanski odgoj u osnovne škole i izrađen priručnik za nastavu, a socijalni program podrazumijeva znatno višu razinu zaštite od one propisane na državnoj razini, tako da je u Rijeci korisnika gotovo 9000, a zakonska obveza bi bila pomagati samo njih 1300, rekao je Filipović.

 Istaknuo je da je grad omogućio gradnju nogometnog stadiona HNK Rijeke na Rujevici ustupanjem gradskog zemljišta, izradom projektne i urbanističke dokumentacije te da je omogućio sve za gradnju novog stadiona na Kantridi.

 Dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac (IDS) ustvrdila je kako je stabilnost većine u tom vijeću omogućila donošenje svih bitnih projekata, pri čemu je ocijenila da je suradnja s izvršnom vlasti bila iznimno dobra.   

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙