FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednjoškolci će se natjecati za nagrade ISABS-a u biologiji, kemiji i genetici

Autor: Irena Petričević

ZAGREB, 10. travnja 2017. (Hina) - Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti - ISABS (International Society for Applied Biological Sciences) nagradit će šest najboljih hrvatskih srednjoškolaca za njihove radove (eseje) u području biologije čovjeka, kemije i genetike, a prestižne nagrade "The ISABS Future Scientist Award" bit će im dodijeljene 21. lipnja na jubilarnoj - 10. konferenciji ISABS-a što će se održati u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja.  

Na kongresu u Dubrovniku sudjelovat će brojni ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, među kojima i pet nobelovaca i sedam kandidata za Nobelovu nagradu, s kojima će se družiti i nagrađeni hrvatski srednjoškolci, istaknuo je predsjednik ISABS-a i predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti prof. dr. Dragan Primorac u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je najavio i predstavio jubilarni kongres i natjecanje za srednjoškolce.

Primorac je izvijestio da je Znanstveni odbora ISABS-a, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO), odlučio nagraditi najbolje radove (eseje) šest učenika srednjih škola Republike Hrvatske iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike i zato raspisati natječaj za prijavu učeničkih radova. Istaknuo je da će selekcijski postupak provesti ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, a nagrađeni će moći sudjelovati na svečanosti otvaranja konferencije, u radu svih sekcija konferencije uključujući i sekciju tijekom koje će dobitnici Nobelove nagrade održati predavanja. Nagrade će im pak biti uručene tijekom posebne ceremonije za vrijeme održavanja ISABS-ove svečane večere 21. lipnja na kojoj će sudjelovati svi pozvani predavači i sudionici skupa, a ISABS će prigodno nagraditi i mentore učenika.

Poruka konferencije : uz prirodne ljepote, Hrvatska ima i znanstvenu izvrsnost koja se cijeni   

Jubilarna konferencija - "The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine" posvećena je novim iskoracima u medicini, forenzici i antropološkoj genetici, a njezini organizatori su ISABS i vodeća američka zdravstvena institucija Klinika Mayo, partner institucija je Američka Akademija za forenzične znanosti, vodeća svjetska forenzična organizacija koja, rekao je Primorac, okuplja sedam i pol tisuća najutjecajnijih stručnjaka iz područja forenzičnih znanosti. 

Primorac je rekao kako se očekuje da će na konferenciji sudjelovati više od pola tisuće sudionika iz 45 zemalja, glavne teme o kojima će razgovarati bit će personalizirana i regenerativna medicina, novi iskoraci u liječenju karcinoma, stanična i genska terapija, farmakogenomika, molekularna dijagnostika, mikrobiom, te antropološka i forenzička genetika, a predavanja će održati 55 vodećih svjetskih znanstvenika.

Ustvrdio je kako će bitna poruka konferencije biti da Hrvatska, uz prirodne ljepote, ima i znanstvenu izvrsnost koja se cijeni.

Učiti, učiti, učiti i... samo učiti

Na konferenciji će aktivno sudjelovati i svjetski poznati antropolog i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan koji je mladima poručio da trebaju "učiti, učiti, učiti i.... samo učiti" jer su, uvjeren je, znanje, znanost, kultura i retorika, temelj razvitak svakoga društva.

S uvjerenjem kako je važno poticati mlade da se još u školskim klupama bave znanošću, natječaj za srednjoškolce za ISABS-ove nagrade pozdravili su ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković- Pečenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavo Barišić.

Ravnateljica Žarković-Pečenković podsjetila je da AZOO na godišnjoj razini organizira 33 natjecanja po različitim područjima i smotre na kojima je tijekom prošle godine sudjelovalo 122 tisuće učenika, među kojima i 35 tisuća srednjoškolaca. Smatra kako će ova ISABS-ova akcija potaknuti brojne mlade ljude da se odluče baviti znanošću.

Ministar Barišić ocijenio je kako je jubilarni kongres ISAB-a važan događaj i na svjetskoj razini, a smatra da je posebno važno što će na kongresu sudjelovati i srednjoškolci. S tim u vezi istaknuo je kako je potpora darovitoj djeci jedna od ključnih zadaća obrazovnoga sustava, te da je Ministarstvo ove godine utrostručilo novac za individualizirani pristup odgoju i obrazovanju, odnosno s prošlogodišnjih 200 tisuća kuna na 600 tisuća kuna, a novac iz europskih fondova za tu namjenu je čak udesetorustručen - s milijun na deset milijuna kuna.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙