FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Populizam prijeti trgovinskom sporazumu EU-a i Kanade

Autor: Gordana Plećković

OTTAWA, 22. ožujka 2017. (Hina/AFP) - Sporazum Europske unije i Kanade o trgovini privremeno će stupiti na snagu za nekoliko tjedana, ali još je uvijek u opasnosti s obzirom na sve jači populizam u Europi, upozorila je EU-ova povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Francuska će biti sljedeće poprište na kojem će se sukobiti proEU orijentirani liberali i protekcionističke stranke, a uoči izbora koji će biti održani idućeg mjeseca ankete pokazuju sve veću nelagodu francuskih građana kada je u pitanju globalizacija, primijetila je Cecilia Malmstroem.

"CETA (Sveobuhvatni sporazum Kanade i Europske unije o gospodarstvu i trgovini) privremeno će stupiti na snagu ovog proljeća, za nekoliko tjedana", kazala je ona.

Sporazum je formalno potpisan u listopadu nakon sedmogodišnjih mukotrpnih pregovora. U zadnji čas prevladan je otpor malene belgijske regije čija blokada nije dopuštala vladi te zemlje da ratificira sporazum.

Mora ga odobriti svih 28 zemalja EU-a koje su obećale uložiti maksimalne napore kako bi se postigao taj cilj.

"Ne uspije li, morat ćemo preispitati stvari", kazala je povjerenica EU-a za trgovinu.

"Ne znamo (kakve bi bile posljedice takvog raspleta), jer se tako nešto nikada nije dogodilo. U tom bi se slučaju zemlje članice morale sastati i pronaći izlaz iz takve situacije", dodala je Malmstroem.

Ekstremna desnica poražena je prošlog tjedna na izborima u Nizozemskoj i sada će sve oči biti uprte u predstojeće izbore u Francuskoj kao novu moguću prekretnicu.

"Francuska je veliki test", konstatirala je Malmstroem.

"Ako Francuska dobije populističku vladu, bit će to prijetnja za puno toga što nam je važno, ne samo za trgovinske sporazume."

Povjerenica je pritom izdvojila platformu čelnice ekstremno desne stranke National Front Marine Le Pen, napominjući da ona "nije samo protiv trgovine već i protiv globalizacije, imigracije i protiv većine vrijednosti do kojih drži većina nas".

"Zato bi to bila istinska prijetnja za Europsku uniju u cjelini", dodala je.

Malmstroem je posjetila Ottawu kako bi s kanadskim kolegom raspravila o prijedlogu formiranja međunarodnog investicijskog suda koji bi zamijenio više od 3.400 bilateralnih investicijskih sporazuma koliko ih je trenutno na snazi širom svijeta.

Predloženi sustav dopunio bi postojeće mehanizme zaštite ulaganja mehanizmima zaštite potrošača i okoline.

Komentirajući zastoj u pregovorima sa SAD-om o trgovinskom sporazumu, Malmstrom je kazala: "Trenutno su u zastoju. Smatramo ipak da nisu propali."

(Hina) xgple yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙