FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalić: Samo članstvo u EU-u nedovoljno za stabilan i trajan rast

Autor: Tanja Pernička

ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) - Samo članstvo u Europskoj uniji nedostatno je za zadržavanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta te mu treba dodatni impus smanjivanjem troškova poslovanja, poticajnim poduzetničkim okružjem i jačanjem konkurentnosti, kazala je u petak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Istupajući na raspravi "Hrvatska, EU i globalno gospodarstvo: Trendovi u 2016., predviđanja u 2017." u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Akademije za politički razvoj, ona je kazala kako su pozitivni gospodarski trendovi proteklih nešto više od godinu rezultat prilagodbe gospodarstva, poduzetnika i radnika, ali i pristupa jedinstvenom EU-ovom tržištu i korištenja članstva u EU-u.

Dalić upozorava kako stabilan i trajan gospodarski rast nije moguće očekivati samo od članstva u EU-u. 

"Upravo zbog toga Vlada usmjerava politike na smanjivanje troškova poslovanja i poreznih opterećenja, poboljšanje uvjeta poslovanja i jačanje konkurentnosti", rekla je Dalić.

Kazala je i kako su unatoč pozitivnim trendovima strukturni problemi prisutni i treba ih početi rješavati, napose jačati kapacitete institucija napominjući kako su oni slabi, jer najbolji ljudi napuštaju državnu službu što slabi učinkovitost državne uprave.

Bez efikasne državne uprave nećemo moći postići ciljeve i to je jedna od najvažnijih reformi, istaknula je Dalić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić kazala je kako Hrvatska za snažniji gospodarski rast treba još puno toga treba učiniti. Nužnim smatra jaču suradnju gospodarstva i znanosti i obrazovanja, tržište rada koje prati potrebe gospodarstva i bolje korištenja EU-ovih fondova.

"Prilika je puno, ali trebamo biti aktivniji", kazala je Maletić.

Eurozastupnica Dubravka Šuica mišljenja je kako je Hrvatska profitirala ulaskom u EU te da su inovacije ono što joj treba za ostanak u zlaznom trendu.

(Hina) xtp yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙