FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 19. veljače 2017. (Hina) - Analiza Eurpske komisije stanja gospodarstva u zemljama članicama te dolazak američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Bruxelles glavni su događaji sljedeći tjedan u Europskoj uniji.

Komisija će u srijedu objaviti za svaku državu članicu analitičku ekonomsku ocjenu u kojoj analizira gospodarsko stanje i programe reformi te dubinske analize makroekonomske situacije u zemljama koje imaju makroekonomske neravnoteže, među kojima je i Hrvatska. Komisija je i prošle godine uvrstila Hrvatsku među 13 zemalja članica za koje je potrebno provesti dubinske analize kako bi se utvrdilo postoje li makroekonomske neravnoteže.
Nakon što je ovoga vikenda sudjelovao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak dolazi u Bruxelles gdje će se sastati s dužnosnicima Europske unije i NATO-a.
Pence će se u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Prošli su tjedan trojica visokih dužnosnika Sjedinjenih Država posjetila Europu, nastojeći umiriti europske saveznike uznemirene neobičnim izjavama predsjednika Donalda Trumpa o "zastarjelosti" NATO-a i o Brexitu kao pozitivnom potezu, koji bi trebale slijediti i druge zemlje članice.
Ministar obrane James Mattis prošli je tjedan sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, državni tajnik Rex Tillerson u Bonnu je sudjelovao na sastanku skupine G20, a Pence je prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. Svi su oni poslali poruke da Sjedinjene Države ostaju čvrsto angažirane u transatlantskom savezu i partnerstvu i da Washingon ostaje najveći saveznik Europe.
Penceov posjet je zadnji u nizu europske turneje trojice visokih dužnosnika Trumpove administracije, koji će biti još jedna prigoda za objašnjenje stajališta nove američke adminstracije u pogledu budućih odnosa.
Unatoč ohrabrujućim porukama o američkoj privrženosti transatlantskom savezu i Europljani i dalje nisu posve umireni s obzirom na nepredvidivost koju pokazuje predsjednik Trump.
"Pence, Mattis i Tillerson mogu doći ovdje i govoriti o važnosti transtatlantskih odnosa i NATO-u, sve je u to dobro. Ali, mi ne znamo što će se sutra ujutro pojaviti na twitteru", rekao je u Muenchenu dugodišnji predsjednik Odbora za vanjsku politiku Elmar Brok, član CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel.
Uobičajilo se da Trump u kasnim noćnim satima na svom twitter računu objavljuje svoje političke ideje i poruke.
Neki analitičari ističu da je sada situacija obrnuta od one na koju je svojedobno aludirao Henry Kissinger, kada je postavio pitanje koga treba nazvati da bi se razgovaralo s Europom i da se sada u Europi pitaju koga treba nazvati ako se želi razgovarati sa Sjedinjenim Državama. 
Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju dva ministarska vijeća.
U ponedjeljak se sastaje Vijeće za konkuretnost, koje će razgovarati o temama iz područja unutarnjeg tržište i industrije. Hrvatsku ću predstavljati Martina Dalić,  potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.
U utorak se sastaju ministri financija zemalja članica EU-a, a na sastanku će sudjelovati hrvatski ministar Zdravko Marić. 
U ponedjeljak popodne sastaju se ministri financija 19 zemalja eurozone, koji će još jednom razgovarati o provedbi reformi u Grčkoj.
 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙