FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Hygge – danski recept za sretan život" Meika Wikinga

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 2. veljače 2017. (Hina) - U mnoštvu koncepata za pomoć suvremenom čovjeku u potrazi za srećom u posljednje se vrijeme nametnuo 'hygge', pojam koji se ne može jednostavno prevesti, ali se može objasniti i upravo je to tema knjige "Hygge – danski recept za sretan život" Meika Wikinga, predstavljena u četvrtak u Zagrebu.

Porijeklom iz norveškog jezika riječ 'hygge' (izgovara se hu-ge) opisuje osjećaj blagostanja, udobnosti, zadovoljstva i uživanja u životu i njegovim malim stvarima, u čemu su, kako i top ljestvice najsretnijih ljudi na svijetu pokazuju, najuspješniji Skandinavci.

Collinsov engleski rječnik proglasio je 'hygge' za riječ 2016. godine, a kao svoj koncept brendirali su ga Danci, koji su uvijek pri vrhu svih istraživanja kao najsretnija nacija.

Stoga ne iznenađuje da ondje čak postoji  Institut za istraživanje sreće, kojemu je na čelu Meik Wiking autor knjige utemeljene na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima, koja se najavljuje kao "prvo i najvažnije djelo koje govori o tom danskom fenomenu".

Kristina Wolsperger Danilovski, autorica hit knjige "Danci i stranci", kaže kako joj je Wikingova knjiga objasnila sve ono što je i sama proživjela dok je živjela u Danskoj.

"Shvatila sam da su to dva različita stanja svijesti, ono u kojemu su oni dijametralno je suprotno od našega", ustvrdila je, dodavši kako joj se sviđaju mnoge stvari koje knjiga opisuje, ali je upitno koliko je sve to primjenjivo u našim okolnostima.

Po njezinom mišljenju, 'hygge' je lokalnog karaktera i ide samo do granica Danske, jer i kad oni prijeđu granicu više ne žive po tom načelu, primjerice, na autocesti izvan Danske postaju 'kamikaze' dok u svojoj zemlji poštuju ograničenja.

Najboljim dijelom danske filozofije života Wolsperger Danilovski smatra što puno čitaju i uživaju u knjigama, a dolaze kući s posla već oko 16 sati pa imaju puno vremena baviti se onime što vole, među kojima je sport jedna od važnijih stvari.

Nada Mirković, novinarka i prevoditeljica, smatra kako svaki narod poznaje koncept vedrine ili uživanja u životu, no svatko ga interpretira na svoj način. "Mi hygge ne vidimo kao Danci, oni su u tome bolji, jer da bi netko živio na takav način, trebao bi živjeti opušteno i bez pretenzija, ne željeti nikoga impresionirati, a mi se volimo razmetati i pokazati", ustvrdila je.

Sam autor u knjizi objašnjava kako ni Danska nije oličenje idealnog društva i kako mu mnogi, nakon što je Danska proglašena jednom od najsretnijih država na svijetu, dolaze na Institut i čude se zašto je to tako s obzirom na to da ta zemlja ima loše vremenske prilike i visoke porezne stope.

Ipak Wiking smatra da postoji objašnjenje - kaže kako Danci podupiru socijalnu državu, što proizlazi iz svjesnosti da takav model kolektivno bogatstvo pretvara u blagostanje. Drugim riječima, oni plaćanje poreza doživljavaju kao ulaganje u svoje društvo i kupovanje kvalitete života, u kojoj važno mjesto ima druženje s prijateljima i obitelji, po čemu su također među prvima u Europi.

Izdavač knjige je zagrebačka Mozaik knjiga.

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙