FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupina prijatelja Crne Gore u EP-u snažno zagovara što skoriji završetak pristupnih pregovora Crne Gore i EU

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/BRUXELLES, 28. siječnja 2017. (Hina) - Zastupnik Ivan Jakovčić u razgovoru s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem ovaj tjedan u Bruxellesu snažno je podržao europski put Crne Gore, priopćio je ured zastupnika Jakovčića.

"Skupina Prijatelja Crne Gore, koja je na moju inicijativu osnovana u Europskom parlamentu, odlučno zagovara što skoriji dovršetak pristupnih pregovora i ulazak Crne Gore u EU”, rekao je Jakovčić  (IDS-ALDE). U EP-u ne postoje razmišljanja koja bi osporavala europsku orijentaciju crnogorske Vlade, dodao je Jakovčić.

Predstavljajući europsku agendu svoje vlade Marković je naglasio da je „uspješan završetak pristupnih pregovora s EU, čemu je Vlada Crne Gore u potpunosti predana, važan ne samo za naše građane već i za stabilnost cijelog zapadnog Balkana”. S ciljem ubrzanja pristupnih pregovora i pripreme zemlje za članstvo u EU osnovano je Ministarstvo europskih poslova i Ministarstvo javne uprave. „Svojom politikom Crna Gora podržava vanjsko-političko djelovanje i prioritete Europske unije”, poručio je Marković.

Zastupnika Jakovčića zanimao je i položaj manjina, osobito hrvatske manjine, u Crnoj Gori. U razgovoru je ocijenjeno da, u području prava manjina, Crna Gora primjenjuje najviše europske standarde što je jedan od bitnih uvjeta za uspješan dovršetak pristupnih pregovora.

Premijer Marković prihvatio je poziv zastupnika Jakovčića da se tijekom svog sljedećeg boravka u Bruxellesu sastane s eurozastupnicima, članovima skupine Prijatelja Crne Gore u Europskom parlamentu, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙