FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pokreće istraživanje o preprekama u pristupu zdravstvenim uslugama

Autor: Igor Vučković

OSIJEK, 26. siječnja 2017. (Hina) - Europska komisija raspisala je natječaj vrijedan 250 tisuća eura, koji je na inicijativu hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan uvršten u proračun Europske unije, a radi se o pilot projektu kojim će se istraživati prepreke u pristupu zdravstvenim uslugama s kojima se suočavaju pacijenti u EU-u, izvijestio je u četvrtak osječki ured zastupnice Borzan.

U priopćenju za javnost zastupnica Borzan navodi kako, po pitanju pristupa zdravstvu jednakost građana, kao jedan od temeljnih ciljeva EU, trenutno ne postoji, a prema postojećim istraživanjima pacijenti, kao glavne probleme, navode nedostatak liječnika, duge liste čekanja, skupoću usluga koje ne pokriva osiguranje,  neinformiranost, nedovoljan broj kreveta, udaljenost i slabu prometnu povezanost.

Dodaje kako je od 2005. do 2009. godine broj građana EU, koji su prijavili teškoće u pristupu zdravstvu pao s 24 milijuna na 15 milijuna, ali je ekonomska kriza obrnula taj trend i 2013. godine taj broj je iznosio 18 milijuna ljudi ili u prosjeku 3.6 posto populacije, dok je hrvatski prosjek nešto niži od europskog, jer je 3.3 posto naših građana prijavilo teškoće u dobivanju zdravstvene skrbi.

Ovim projektom će se redefinirati koje su to glavne prepreke i osmisliti način kako ih mjeriti. Krajnji cilj je dobiti rezultate na temelju kojih će Europska komisija poduzeti konkretne političke mjere u procesu izjednačavanja pristupa zdravstvu u cijeloj EU, ističe Borzan.

Napominje kako je problem sadašnjeg sustava prikupljanje podatke iz 28 nacionalnih izvora, od kojih mnogi imaju različite metodologije i prioritete, što značajno otežava osmišljavanje i provođenje zdravstvenih politika na razini cijele Unije.
Smatra kako će od ovog projekta koristi prvenstveno imati pacijenti, ali i države članice, jer  EU ima sredstva i alate da se uključi u borbu protiv ovih problema, ali se ona  rijetko pokrene bez konkretnih brojki i statistika.  

Rok za provedbu istraživanja je dvije godine, nakon čega će Komisija evaluirati rezultate i odlučiti hoće li na temelju njih razvijati strategije, preporuke, zajedničke akcije ili čak predložiti zakonodavna rješenja, ističe eurozastupnica Borzan.

Poveznica na natječaj: http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:465522-2016:TEXT:EN:HTML&tabId=1

(Hina) xivuc yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙