FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin 39. put domaćin prvog sportskog događaja u svijetu

Autor: Siniša Kalajždija

VARAŽDIN, 29. prosinca 2016. (Hina) - Varaždin će točno u ponoć s ulaskom u Novu godinu po 39. puta organizirati prvi sportski događaj u svijetu, tada će startati Novogodišnja utrka s tradicijom od 1977. godine, a to je jedina utrka koja počinje točno u ponoć na prijelazu iz Stare u Novu godinu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Da utrka iz godine u godinu okuplja sve veći broj domaćih, ali i inozemnih trkača, potvrđuje dosadašnji broj prijava. Prema riječima Patrika Koščaka, glavnog tajnika Zajednice športskih udruga grada Varaždina, koja je ove godine preuzela ulogu glavnog organizatora utrke, dosada se prijavilo 270 trkača i trkačica iz Hrvatske te još sedam  zemalja. Uz domaće natjecatelje ulicama Varaždina trčat će i oni iz Mađarske, Slovenije, Češke, Bosne i Hercegovine, Kenije, Srbije i Ukrajine.

"Novogodišnja utrka krenut će s Kapucinskog trga u Varaždinu i bit će dio velike tradicionalne manifestacije Advent u Varaždinu. Start i cilj 6,4 kilometara duge Novogodišnje utrke je na Kapucinskom trgu, a trče se dva kruga varaždinskim ulicama i trgovima. Ovogodišnja utrka puno je atraktivnija i jedna od jačih na ovim prostorima zbog nagradnog fonda, a svaki natjecatelj će dobiti spomen majicu i medalju. Također, ne naplaćuje se startnina", pojasnio je Koščak koji očekuje da će konačan broj prijava biti oko 400 budući su one još moguće i prije samog početka utrke.

Osim glavne utrke, koju trče seniori i veterani, trčat će se i dvostruko manja dionica od 3.200 metara za koju se mogu prijaviti trkačice, juniorke, seniorke i veteranke te juniori. Pobjednici utrke u muškoj i ženskoj kategoriji dobit će novčanu nagradu u iznosu 800 eura.

Inače, Novogodišnju utrku, sa startom u ponoć sa 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine, pokrenuli su varaždinski entuzijasti Mladen Mavar, Boris Kožar, Petar Jelenečki, uz podršku AK Sloboda i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske. Tada su nastupila 33 trkača iz Zagreba, Murske Sobote (Slovenija), Sombora (Srbija) i Varaždina. Trčalo se u pet kategorija, a pobjednik najbrojnije, one seniorske, bio je Mladen Mavar, koji je šest kilometara pretrčao za 21 minutu i 31 sekundu. Posljednje, 38. izdanje Novogodišnje utrke okupilo je više od 200 trkača iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Pobjednici su bili susjedi iz Mađarske, Gregor Laszlo i Zita Kacser.

(Hina) xskal yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙