FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska drama riječkoga HNK obilježila 70. godišnjicu premijerom Goldonijeve "Gostioničarke Mirandoline"

Autor: Helena Šupraha

RIJEKA, 26. studenoga 2016. (Hina) – Premijerom komedije Carla Goldonija "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina" u režiji Paola Magellija u subotu navečer obilježena je 70. godišnjica osnutka Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, a autor glazbe Arturo Annecchino. U predstavi glume članovi ansambla Talijanske drame Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Elvia Nacinovic, Rosana Bubola i drugi.

Ugledna talijanska glumica Valentina Banci utjelovila je gostioničarku Mirandolinu, u krčmi koja bi, kako stoji u najavi predstave, mogla biti na Balkanu, ali i bilo gdje u svijetu, pomalo dekadentno mjesto u kojem se susreću i sudaraju priče muškaraca i žena, također pomalo dekadentnih, ali sa silnom željom za životom i ljubavlju.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci stalna je kazališna skupina i jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije. Kao institucija Talijanske unije uživa potporu Narodnog sveučilišta u Trstu i talijanskog Ministarstva vanjskih poslova te zajedno s operom, baletom i hrvatskom dramom čini sastavni dio HNK Ivana pl. Zajca.  Osnovana je 1946. Kao „Il Dramma Italiano di Fiume“, odigrala je više od 350 predstava, a sada ima 12 članova, od kojih je 9 glumaca.

(Hina) xhsup ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙