FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija zabrinuta oko raspodjele najviših funkcija u EU-u nakon odlaska Martina Schulza

Autor: Ivan Šaravanja

RIM, 24. studenoga 2016. (Hina/dpa) – Donald Tusk ne može više biti predsjednik Europskog vijeća ako će europske stranke desnog centra koje ga podržavaju inzistirati da neki od njihovih saveznika vodi Europski parlament, objavila je u četvrtak talijanska vlada. 

Martin Schulz, njemački socijaldemokrat i trenutni predsjednik Europskog parlamenta (EP), uskoro silazi s te funkcije, te se priprema za izbore koji se iduće godine održavaju u Njemačkoj. Nepisano pravilo glasi da se socijalisti i konzervativci izmjenjuju na funkciji predsjednika EP-a. 

Ako Europska pučka stranka (EPP), savez europskih stranaka desnog centra, želi poziciju čelnika EP-a, "trebat će se razgovarati o Tuskovom predsjedavanju Europskim vijećem", rekao je Sandro Gozi, talijanski tajnik za pitanja EU-a. 

"Nemoguće je da EPP vodi Europsku komisiju, Europsko vijeće i Europski parlament", istaknuo je Gozi, a prenijela talijanska novinska agencija ANSA. 

Talijanski vođa socijalističke frakcije u Europskom parlamentu Gianni Pittella dijeli Gozijevu zabrinutost. 

"Desni monopol unutar institucija Europske unije je neprihvatljiv"; napisao je Pitella na svom Facebook profilu. 

Raspodjele najviših funkcija su među najtežim odlukama u EU, jer se donose poštujući političku, geografsku i spolnu ravnotežu, većinom nakon pregovora između paneuropskih stranačkih udruženja i država članica.

Europski čelnici su 2014. na funkciju predsjednika Vijeća imenovali Donalda Tuska, konzervativnog bivšeg poljskog premijera, no i talijansku ministricu vanjskih poslova Federicu Mogherini, socijalisticu, kao visoku povjerenicu za vanjsku politiku EU-a. 

Iste je godine za predsjednika Europske komisije odabran bivši luksemburški premijer, konzervativac Jean-Claude Juncker, nakon što je EPP osvojio najviše mjesta u EP-u. 

(Hina) xis ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙