FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o razjedinjenom Cipru napreduju, nastavak 20. studenoga

Autor: Branka Vojnović

MONT PELERIN, 12. studenoga 2016. (Hina/Reuters) - Na pregovorima o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka Cipra postignut je značajan napredak i oni će se nastaviti 20. studenoga, priopćio je UN u petak, na kraju petog dana uzastopnih pregovora u švicarskom zimovalištu Mont Pelerinu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon otvorio je krug pregovora između predsjednika ciparskih Grka Nicosa Anastasiadesa i predsjednika ciparskih Turaka Mustafe Akincija  u ponedjeljak, te rekao da su obojica predani pokušaju pronalaženja rješenja još ove godine.

"Tijekom proteklih pet dana, pitanje teritorija i sva ostala pitanja tretirana su međuovisno. Postignut je značajan napredak", priopćio je UN u kratkoj izjavi objavljenoj u petak.

"Prema zahtjevu vođe ciparskih Grka Anastasiadesa, dvojica čelnika odlučila su napraviti stanku  i sastati se u Ženevi u nedjelju, 20. studenoga i nastaviti pregovore iz Mont Pelerina".

Na podijeljenom otoku Cipru, s crtom primirja koju nadgleda UN, živi 800.000 ciparskih Grka i oko 22.000 ciparskih Turaka.

Ciparski Grci koji predstavljaju Cipar u EU nepopustljivi su u zahtjevu da se turske snage povuku s otoka.

Tisuće turskih vojnika smješteno je na sjeveru Cipra, odcijepljenoj državi ciparskih Turaka koju je jedino priznala Ankara.

   

(Hina) xbv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙