FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZFF - tjedan dana filmske umjetnosti u slavljeničkom kinu Europa

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 11. studenoga 2016. (Hina) - Sve je spremno za ovogodišnji Zagreb Film Festival (ZFF) koji počinje u subotu - idućih tjedan dana u slavljeničkoj atmosferi kina Europa, koji od prije nekoliko dana nosi titulu europskog kina s najboljom filmskom ponudom, publika će imati priliku pogledati odabrane filmove recentne svjetske produkcije, upoznati neke od njihovih autora te se kroz popratne programe podsjetiti na klasike filmske umjetnosti.

Ovogodišnji festival donosi više od 100 žanrovski i tematski raznovrsnih filmova dugog i kratkog metra, a posjetit će ga više od 150 gostiju, profesionalaca iz cijeloga svijeta.

Otvara ga finski kandidatat za Oscara, "Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija", biografska priča o boksaču razapetom između velikih očekivanja nacije, medijske pažnje i ljubavi.

Publiku će na otvorenju pozdraviti redatelj Juho Kuosmanen, i glumica Oona Airola, koja u filmu utjelovljuje Ollijevu ženu Raiju, zbog koje je skoro zakasnio na svjetsko prvenstvo.

Po riječima redatelja, njegov se film manje bavi boksom, a više ljudima koji dobivaju veliku priliku, ali je upropaste. S glavnim junakom dijeli osjećaje jer se i sam kao mladi autor našao pod pritiskom no, suprotno očekivanjima za svoj film nije bio inspiriran "Rockyjem" i "Razjarenim bikom", već zbirkom eseja "O boksu" autorice Joyce Carol Oates.

Organizatori najavljuju kako će na otvorenju biti i zvijezde iz susjedstva, glumci Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Hana Selimović, te redatelj Srđa Penezić koji će najaviti premijeru svog filma "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato". Ta "bajka za odrasle o tome kakav bi svijet bio kada čovjek ne bi bio čovjeku vuk" u nedjelju će se prikazati na inkluzivnoj projekciji, za osobe oštećenog vida i sluha.

Svoje će nove uratke na festivalu predstaviti i ekipa filmova "Oslobođenje Skoplja", redatelji Danilo i Rade te glumica Lucija Šerbedžija, skladatelj Vlatko Stefanovski te "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić s glumcima Mijom Petričević, Arijanom Čulinom, Nikšom Butijerom, Zlatkom Burićem - Kićom.

Bit će tu i redatelj filma "Okus tinte" Morgan Simon te ekipa filma "Trampolin" predvođena redateljicom Katarinom Zrinkom Matijević te glumci Ekatarine Japaridze i Branko Đurić iz filma "Kuća drugih" i izraelska redateljica "aysaloun Hamoud koja će predstaviti film "Dva svijeta", a festival će ugostiti i rumunjskog redatelja Cristija Puiua i njemačkog Andreasa Dresena.

Na zatvaranju festivala 19. studenog, nakon dodjele nagrada, na projekciji proslavljenog filma "Sudar" Davida Cronenberga bit će snimatelj Peter Suschitzky te glavna glumica Deborah Kara Unger.

Za Zlatna kolica natječu se 33 filma, a za Zlatni bicikl njih sedam iz programu "Ponovno s nama", u kojem se prikazuju novi filmovi proslavljenih autora čiji je prvi ili drugi film ZFF  u glavnom programu prikazao prijašnjih godina.

Natjecateljski je i program "Plus" koje će ocjenjivati tinejdžerski žiri, dok je za najmlađe pripremljen program "Bibijada by RBA", koji ove godine slavi 10. rođendan uz filmove, tortu i darove za najmlađe posjetitelje.

U okviru programa "Industrija" Tony Grisoni, koscenarist filma "Strah i prijezir u Las Vegasu" i HBO-ovog serijala "Mladi papa" održat će masterclass, a festival će obilježiti i 25 godina Potpro-grama MEDIA te ulazak Kanade u Eurimages, u povodu čega će u Zagreb doći predstavnici brojnih europskih i svjetskih filmskih tijela.

U okviru popratnog programa filmovi će se prikazivati i u programima "Velikih 5", "Dan LUX filma", "Mockumentarci", "Moj prvi film: Irska", "Čemu smo se smijali u socijalizmu: komedije istoka Europe".

Osim u "Europi", festival se održava u Dokukinu KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, na Novoj akademijskoj sceni F22 i u Goethe-institutu.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙