FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjevi supermarketa dodatno pogoršavaju krizu bacanja hrane - UN

Autor: Gordana Plećković

RIM, 11. studenoga 2016. (Hina/AFP) - Opsjednutost supermarketa besprijekornim izgledom proizvoda i proizvoljno označavanje rokova upotrebe uzrokuju masovno bacanje hrane, pri čemu bi promjena takve prakse mogla nahraniti gladne u svijetu, poručili su u četvrtak stručnjaci na skupu u organizaciji Ujedinjenih naroda.

Godišnje se u svijetu baci gotovo 1,3 milijarde tona hrane, više nego dovoljno da se nahrani milijarda gladnih u svijetu, objavila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Energija upotrijebljena za proizvodnju hrane koja se u konačnici baci zauzima treće mjesto na ljestvici glavnih uzročnika emisije štetnih plinova, odmah nakon SAD-a i Kine, podsjećaju iz FAO-a, pozivajući se na izvješće o UN-ovim ciljevima održivog razvoja.

Na jučerašnjoj konferenciji u Ženevi o bacanju hrane UN i stručnjaci iz civilnog društva kazali su da borba protiv tog problema zahtijeva ključne promjene u prodaji hrane.

U mnogim supermarketima na Zapadu samo organski odjeli nude proizvode nesavršenog izgleda, bilo da je riječ o krastavcima nepravilnog oblika ili o narančama 'natučene' kore.

Sarah Oppenheimer iz britanske aktivističke organizacije Feedback Global kaže da lanci supermarketa širom svijeta odbijaju jestive proizvode zbog "površnih kozmetičkih nepravilnosti".

Oppenheimer pritom kritizira raširenu praksu 'uređivanja' namirnica, poput rezanja vrhova mahuna kako bi stale u uredne pakete - zbog čega se baca oko 20 posto povrća.

Zatražila je također standardizirani sustav označavanja, ističući da oznake poput "prodati do", "potrošiti do" i ""preporučeni rok upotrebe" zbunjuju i često nemaju nikakve veze sa stvarnim rokom upotrebe proizvoda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙