FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: otvorena izložba djela španjolskih baroknih majstora iz zbirke kolekcionara Wüllnera

Autor: Željko Draženović

VUKOVAR, 29. listopada 2016. (Hina) - U vukovarskoj Galeriji Oranžerija Dvorca Eltz u subotu je otvorena izložba osam umjetničkih slika španjolskih baroknih majstora 17. stoljeća koje se nalaze u vlasništvu njemačkog kolekcionera Jörga Wüllnera, a većinu kojih svjetska javnost do sada uopće nije imala prigodu vidjeti. 

Riječ je o osam umjetničkih djela od kojih su sedam slike sakralne tematike Pedra Orrentea, Vincenta Carducha, Francisca Camilla, Juana Carreña de Mirande, Matea Cereza ml., Claudia Coella te dva portreta – jedan Luisa Tristana ili toledske škole i drugi neutvrđenog slikara španjolske škole.

"Izložba ovih osam umjetnika svojevrsni je pogled kroz ključanicu na razdoblje koje se u Španjolskoj naziva El Siglo de Oro odnosno zlatno doba španjolske kulture i umjetnosti koje je bez sumnje jedno od značajnijih poglavlja europske i svjetske kulturne povijesti," kazao je predstavljajući izložbu Jörg Wüllner. Pohvalio je djelovanje Gradskog muzeja Vukovar, koji je, kako je rekao, u kratkom poslijeratnom vremenu stekao zavidnu reputaciju muzejske ustanove u kojoj se udomaćila izvrsnost. 

Pozdravljajući brojne posjetitelje, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić istaknula je kako je izložba slika španjolskih baroknih majstora u Vukovar stigla povodom dodjele vukovarskom muzeju prestižne Silletto nagrade the European Museum of the Year Award (EMYA) u San Sebastianu u Španjolskoj u travnju ove godine.

Poznavatelj španjolske umjetnosti Zoran Leskovac iz Munchena napomenuo je kako je riječ o slikarima koji su svojim djelima na poseban način obilježili prostor i vrijeme u kojemu su živjeli i čija djela i danas krase znamenite sakralne objekte u Španjolskoj.

""Ukazanje Djeteta Isusa sv. Ivanu od Boga" Claudia Coella prije se nalazila u poznatoj Zbirci markiza de Torrecilla, a od 1999. godine bila je prikazana na više izložbi u Španjolskoj. Izvan Španjolske prvi je put vidimo na vukovarskoj izložbi dok se slika "Djevica Marija s Djetetom ukazuje se sv. Bernardu i škropi njegove usne svojim mlijekom" Juana Carreñoa de Mirande od 19. stoljeća nalazila u brojnim privatnim zbirkama, a 1920./21. bila je izložena u Londonu na velikoj izložbi Španjolska umjetnost u Kraljevskoj akademiji umjetnosti. Od 2004. godine bila je na nekoliko izložbi u Španjolskoj i izvan nje", naveo je. 

Preostalih šest slika - "Portert plemića" Luisa Tristana de Escamillia, "Poklonstvo pastira" Pedra Orrentea, "Navještenje" Vicentea Carducha, "Transverberacija svete Terezije Avilske" Franciscoa Camila, "Ecce homo" Matea Careza ml. i "Portret sv. Ignacija Lojolskog" nepoznatog autora, do sada je bilo nedostupno javnosti te su stručnjacima bile poznate tek preko fotografija, istaknuo je Leskovac. 

Prigodnim riječima izložbu je otvorenom proglasila vukovarska pročelnica za kulturu Marina Sekulić.

Izložbu je moguće pogledati do 16. studenoga.

 

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙