FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši glavni ekonomist DB: Izraženija "hegemonija" Njemačke nakon izlaska Britanije

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 20. listopada 2016. (Hina) -  Izlazak Velike Britanije iz Europske unije donijet će velike probleme i Njemačkoj, ali  su oni više političke nego gospodarske prirode, ocijenio je u razgovoru za slovenski poslovni list "Finance" Thomas Mayer, nekad glavni ekonomist Deutsche Bank, istaknuvši kako je realnije očekivati da će Njemačka sada još snažnije nego do sada forsirati svoj nacionalni interes ako se želi da ona dugoročno ostane u EU.

 

"Brexit Njemačkoj donosi više političkih nego ekonomskih problema, jer su Britanci u EU-u Nijemcima bili saveznici kad se radilo o protivljenju intervencijskim politikama vlada u Francuskoj i zemljama južne Europe", kazao je istaknuti njemački ekonomist te osnivač i direktor istraživačkog instituta Flossbach von Storch, koji je, osim u najvećoj njemačkoj banci, radio i u drugim velikim europskim i njemačkim bankarskim korporacijama, a u Sloveniji ovih dana boravi kao gost konferencije na kojoj će se razmatrati posljedice Brexita.
Uz gubitak "saveznika" u Velikoj Britaniji koja je, poput Njemačke, protiv intervencija države u gospodarstvo, Njemačku po njegovoj ocjeni nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a čeka i novo pozicioniranje unutar EU-a od 27 zemalja, jer je pred dilemom hoće li željeti da njena ekonomska i politička vodeća uloga postane još veća nego do sada.
"Prisutnost Velike Britanije u EU značilo je i manju težinu njemačke ekonomije i politike, a time su se smanjivale i bojazni o hegemoniji Njemačke u integraciji. Sada je Njemačka postavljena da bira između dva scenarija: može uvažavati orijentacije svojih većih partnerica koje se ne poklapaju s njenim interesima, ali može s druge strane odabrati da svoj vlastiti interes gura u središte još više nego do sada", kazao je Meyer u razgovoru za slovenski list, dodavši kako smatra da je realnije očekivati da će Njemačka snažnije nego do sada forsirati svoj nacionalni interes "ako se želi da Njemačka dugoročno ostane u Europskoj uniji".
Na pitanje koja bi od većih članica mogla slijediti Veliku Britaniju i u kojoj bi se mogle očekivati tendencije za izlaskom iz EU-a, on je spomenuo Italiju, ako se ta država ne stabilizira i ako u njoj prevladaju populističke politike.

"Italija nije najstabilnija država, ni kao članica EU-a niti kao članica Europske monetarne unije. Nakon uključenja u eurozonu njeno gospodarstvo nije ostvarilo znatniji rast, a i euroskeptični pokreti u Italji dobivaju na snazi", kazao je Meyer, te dodao da postoji velika mogućnost da Renzijeva vlada padne.
"Ako se to dogodi, mogla bi doći vlada u kojoj bi jaku ulogu imalo (populistički) pokret Pet zvijezda. A to bi značilo da može doći do toga da u Italiji doživimo referendum na kojemu bi se glasovalo o članstvu Italije u Europskoj uniji i eurozoni. Od gospodarskih bi prilika tada u Italiji bilo ovisno hoće li se Talijani odlučiti za izlazak", kazao je Meyer.
On je ustvrdio da je pogrešno u pregovorima s Velikom Britanijom o Brexitu inzistirati na formuli kojom se povezuje ostanak Velike Britanije na zajedničkom europskom tržištu s imigracijom, odnosno uvjetovanje pristupa tom tržištu slobodnim kretanjem državljana EU-a u Velikoj Briitaniji.
U interesu Njemačke, ali i malih članica EU-a, bio bi "meki brexit", pri čemu valja uvažiti važnost britanske ekonomije za EU, te zato tražiti novi inovativni model koji bi Britaniju nakon pregovora o izlasku zadržao na zajedničkom europskom tržištu, iznio je Meyer u razgovoru.
Dodao je međutim  da će teškoće koje će Brexit izazvati britanskoj ekonomiji biti mnogo veće od problema koje bi mogao uzrokovati ostalim članicama koje ostanu u integraciji.

 

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙