FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija i Hrvatska europskim sredstvima protiv dementnosti

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 19. listopada 2016. (Hina) - Više slovenskih i hrvatskih zdravstvenih organizacija, u suradnji s domovima umirovljenika iz Izole, Kopra i Umaga, radit će na poboljšanju kvalitete života osoba oboljelih od demencije i Alzheimerove bolesti, u okviru prekograničnog projekta za koji je osigurano 400.000 eura iz fondova Europske unije.

U program koji je već započeo, a financira se europskim sredstvima, uključeni su slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje, domovi za starije osobe u Izoli, Kopru i Umagu, općina Umag, te Hrvatsko društvo za Alzheimerpvu bolest.
Sredstva će se koristiti za edukaciju i poboljašnje uvjeta i kvalitete života tih sve raširenijih bolesti i tegoba, a iskustva će se moći primijeniti i na druge domove za skrb o starijim osobama te bolešću ugroženu populaciju općenito.
U okviru projekta će se obavljati edukacija i osposobljavanje zdravstvenih djelatnika, donositi preporuke za optimizaciju života dementnih osoba te o tom problemu informirati laička i stručna javnost, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje.
Dementnost je sve veći zdravstveni, socijalni, ali i ekonomski problem s obzirom na demografske trendove i sve stariju populaciju.
U slovenskom ministarstvu koje vodi to područje u okviru socijalne i demografske politike upozoravaju da je dementnost sve učestalija pojava kod starijih i da će taj problem i troškovi koje izaziva s godinama rasti te da za tu situacijuu sadašnji sustav nije prilagođen.
Cilj prekograničnog projekta je optimizacija usluga za osobe oboljele od demencije, destigmatizacija te bolesti i socijalno uključivanje osoba pogođenih bolešću i njihovih obitelji, navela je na konferenciji za novinare u Vasja Medvešček, ravnateljica doma za starije soobe u slovenskoj Izoli.

U projekt "težak" više od 400.000 eura uključeno je više od 300 ljudi koji će djelovati kao suradnici i stručnjaci na poboljšanju postojeće situacije.
Procjena je da je samo u Sloveniji, koja ima dva milijuna stanovnika, oko 32.000 osoba sa simptomima demencije, a njihovi asistenti i rodbina trebaju odgovarajuća specifična znanja o toj bolesti, bilo da se radi o oboljelima u staračkim domovima ili onima za koje u njihovim domovima brinu obitelj i rodbina.
Prema mišljenjima medicinskih stručnjaka, do 2030. godine očekuje se skokovit rast oboljelih od dementnosti za 30 posto.

 

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙