FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani Orisa 2016. - nagrade arhitektima Veri Grimmer i Andriji Rusanu

Autor: Irena Petričević

ZAGREB, 15. listopada 2016. (Hina) - Dani Orisa ponovno su okupili mnoge arhitekte iz regije na njihovu već tradicionalnu okupljanju koje je počelo u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dodjelom Nagrade ORIS za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi arhitektici Veri Grimmer i priznanja japanskoga ministara vanjskih poslova za doprinos jačanju japansko-hrvatskih kulturnih veza idejnu začetniku Dana Orisa arhitektu Andriji Rusanu. 

 Dani Orisa arhitektonski su simpozij koji se organizira od 2001. godine kao dvodnevno događanje na kojemu svoja iskustva s kolegama kroz predstvaljanje svojih arhitektonskih projekata i koncepata razmjenjuju istaknuti međunarodni i lokalni arhitekti.

Grimmer: Prvi put je nagrađen netko tko 'prati' arhitekturu, Rusan: Nagrada je veliko priznanje Orisu 

 Nagradu ORIS jednom godišnje dodjeljuje uredništvo časopisa Oris: Ana Dana Beroš, Ante Nikša Bilić, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Alan Kostrenčić, Maroje Mrduljaš i Andrija Rusan, a ove godine  laureatkinja je urednica u tome časopisu arhitektica Vera Grimmer.

 Riječ je o visokoj nagradi koju dodjeljuje struka, a specifična je i po tomu što ju je dizajnirao istaknuti portugalski arhitekt Álvaro Siza. Nakon svečane dodjele, laureatkinja je za Hinu izjavila kako je "nagrada u nizu dobitnika koje izvanredno cijenim, a jasno je da kriteriji nisu isti, jer su do sada tu nagradu zapravo dobili kreatori arhitekture, a ja sam u tome nizu u ulozi pratioca i nadam se posrednika, a željela bih da se to posredovanje arhitekture proširi na krugove koji nisu neophodno u arhitekturi, te da se arhitektura kao kulturna vrijednost prepozna u široj društvenoj zajednici".

 To je, smatra Grimmer, i svrha ovakvih događaja, na kojemu kako što je to i sada bio slučaj, govore veleposlanici nama geografski vrlo udaljenih zemalja, a bliskih nam po osjećaju za kulturu i arhitekturu, ali nisam vidjela nikoga od hrvatskih vodećih političara. Lauretakinja se nada da će se u hrvatski kurikul uvesti i obrazovanje o prostoru, a ne da se čak i povijest umjetnosti svodi na minimum.  

 Visoko japansko priznanje arhitektu Andriji Rusanu uručio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Takiguchi. Laureat je za Hinu izjavio kako je riječ o priznanju koje se dodjeljuje jednom godišnje pojedincima i institucijama u Japanu i nešto izvan Japana. Rusan je rekao kako je ove godine japanski ministar vanjskih poslova na poticaj japanskoga veleposlanika, odlučio dati to priznanje, kako osobno smatra, Orisu i Hrvatskoj, bez obzira na to koliko Oris ima ili nema institucionalnu podršku u Hrvatskoj.

 Rusan je uvjeren da svi zajedno možemo biti izrazito ponosni zbog toga prizanja. Smatra kako mi u Hrvatskoj možemo izuzetno puno naučiti od Japanaca - od njihova odnosa prema životu, obvezama, prijateljstvu, kulturi i umjetnosti. Naravno, rekao je Rusan , nema smisla to 'prepisivati', ali ako to primijenimo sigurno ćemo biti bolji ljudi, a kada Japanci primijete da smo to napravili, i oni mogu od nas jako puno naučiti - ne samo kada dođu na Plitvička jezera nego i od hrvatskih vrijednosti koje i njih mogu inspirirati.        

Mrduljaš: Pozicija arhitekata marginalna pri odlučivanju o urbanim politikama   

Jedna od središnjih tema ovogodišnjih Dana Orisa jest uloga i pozicija arhitekata danas čija je participacija u donošenju odluka o urbanim politikama svedena na marginalnu poziciju ili na poziciju da moramo stavrati naše mikropolitike unutar granica vlastite parcele što znači da s vlastitom arhitekturoma gradimo grad, ocijenio je moderator arhitekt Maroje Mrduljaš.

 Ipak, dodao je, nije to neka nova pozicija za arhitekte, ali ostaje pitanje kako će arhitekti redefinirati svoju strukovnu i diciplinarnu poziciju. Njegov kolega moderator i arhitekt Dinko Peračić objasnio je kako će težište predavanja na Danima Orisa 2016. biti upravo na tome kako se kroz poziciju jednoga projekta može stvoriti nova kulturološka poruka za grad, javnost i građane.

 To je, dodao je Mrduljaš, i razlog zašto su organizatori na Dane Orisa zvali i političare, ne nužno zato što nam je potreban ta vrsta potpore u nekom protokoloarnome smislu već zato što mislimo da je nužna aktivna debata i dijalog i upozoravati na to da postoje arhitekti koji žele biti važni, aiko to baš možda i nisu.

 Cilj je to i Prvih dana hrvatskih arhitekata koji će održati od 11. do 13. svibnja iduće godine u Rivinju u hotelu Lone, najavila jepredsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković koja se nada kako će to komplementarno događanje postupno doći do respektabilne razine koju su postigli Dani Orisa.        

 Dane Orisa organizira Oris Kuća arhitekture.

 

 

 

 

(Hina) xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙