FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Tvrdi" Brexit mogao bi stajati Britaniju do 9,5 posto BDP-a

Autor: Zrinka Treščec

LONDON, 11. listopada 2016. (Hina/dpa) - Velika Britanija mogla bi izgubiti do 9,5 posto BDP-a kroz 15 godina ako posve napusti jedinstveno europsko tržište, što bi bio tzv. "tvrdi" Brexit, objavio je u utorak The Times pozivajući se na vladino izvješće.

Po tim prognozama, britanska riznica mogla bi izgubiti do 66 milijardi funta na godinu, navodi list.

"To je realnost Brexita i upravo zato parlament mora sudjelovati u postizanju najboljeg dogovora za Ujedinjeno Kraljevstvo", komentirala je konzervativna zastupnica Anna Soubry na Twitteru uz sliku naslovnice The Timesa posvećene toj priči. Parlament bi o tome trebao raspravljati u srijedu.

"Užasna šteta tvrdog Brexita je jasna", kazala je za Open Britain, organizaciju koja lobira za ostanak Velike Britanije na jedinstvenom tržištu EU-a.

"Manje poreznih prihoda znači manje za ulaganja u škole i bolnice, manja trgovinu i ulaganja znače da su tvrtke i radna mjesta ugroženi."

List navodi da bi i trgovina i izravna strana ulaganja mogli pasti za gotovo 20 posto nakon "tvrdog" Brexita.

"Britanci su glasovali za napuštanje Europske unije i sve strane moraju poštivati tu odluku, ali sigurno nisu glasovali za bijedu i gubitak radnih mjesta", rekao je laburist John McDonnell.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙