FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Festivalu letećih gitara u Varaždinu vrhunski gitaristi

Autor: Siniša Kalajdžija

VARAŽDIN, 30. rujna 2016. (Hina) - Na prvom Festivalu letećih gitara (Flying Guitars Festival) koji počinje 6. listopada u Varaždinu, sudjelovat će veliki broj vrhunskih gitarista i bendova, među kojima i dobitnike prestižnih nagrada Grammya i Brit Awardsa, najavljeno je u petak na predstavljanju programa Festivala, koji sadrži brojne izložbe, radionice i koncerte.

 U Varaždin dolaze ovogodišnji peterostruki dobitnici British Blues Awardsa, škotski rock blues bend King King, Grammyem nagrađeni gitarist Ian Melrose, gitaristička i producentska legenda BJ Cole te Porinom nagrađeni Damir Halilić Hal, Darko Jurković Charlie, Branko Bogunović Pif, Vedran Božić, Žarko Ignjatović, Jerko Novak, najavili su organizatori. 

 Uz koncerte tijekom Festivala bit će otvorene popratne izložbe i radionice, istaknuli su predstavljajući program direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Eliazbeta Dolenec i Jurica Geci, predsjednik Udruge "Muzički vremeplov".

 Program počinje u četvrtak, 6. listopada, u varaždinskom Galerijskom centru otvorenjem izložbe fotografija 'Brzina svjetlosti/Speed of Light', fotografa Alana Messera koji je od 60-tih godina 20. stoljeća kamerom svjedočio povijesnim trenucima rocka.

 Istog dana u skupštinskoj dvorani Županijske palače u 19 sati otvara se izložba 'Rif, riječju i slikom' sa 80-tak artefakata, memorabilija i osobnih posveta iz zbirke Dubrovčanina Voje Šindolića, nekadašnjeg glavnog urednika mjesečnika Džuboks. Neki predmeti s te izložbe po prvi put će biti javno izloženi, rekla je Dolenec.

 Nastavak programa je slijedećeg dana radionicom jazz gitare, a voditelj je Darko Jurković Charlie. Nakon toga slijedi i radionica klasične gitare Jerka Novaka.  Najavljujući radionice predsjednik Udruge "Muzički vremeplov" Geci  naglasio je da su one koncipirane na način da se pokrije što više različitih stilova.

 U petak 7. listopada slijedi i svečano otvorenje Festivala u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a istodobno će u atriju Županijske palače početi nastup domaćih rock bendova – Jam Rituals.  Dio svečanog otvorenja u HNK je i tribina, odnosno predavanje Žarka Ignjatovića i Jerka Novaka o značaju i utjecaju Ivana Padovca.  Uoči otvorenja održat će se tribina pod nazivom  "Glazbeni video spot" na kojoj će Igor Modrić predstaviti neke od najuspješniji glazbenih video spotova.

 Organizatori su naglasili i da će se na brojnim koncertima, koji će se odvijati u glavnoj dvorani varaždinskog HNK-a, predstaviti sva raznorodnost gitare, nastupima vrhunskih gitarista i grupa: Damir Halilić Hal, World music duo Kelpie koju čine gitarist Ian Melrose i vokal Kerstin Blodig, škotska rock-blues grupa King King, slavni pedal-steel gitarist BJ Cole koji nastupa uz čelisticu i skladateljicu Emily Burridge u žanrovski eklektičnom repertoaru.

 Završni koncert imat će gitarist Vedran Božić s grupom Rock Masters uz sudjelovanje gitarista Branka Bogunovića Pifa. Uz brojne koncerte održavat će se radionice poput one o percipiranju glazbe kao jezika, zatim Jazz bass radionica i Gipsy swing radionica te parlaonica pod nazivom "Suvremena akustična gitara, keltska glazba, glazbena produkcija". dio su programa trećeg, sadržajima najbogatijeg dana Festivala.

 Na kraju festivala u nedjelju, 9. listopada, u dvorani HNK-a bit će predstavljen projekt 'Flight of Fame, gitarske kuće slavnih, muzeja i akademije', rekla je Dolenec. Uz glavnog organizatora, Turističke zajednice Varaždinske županije, nositelji projekta su Varaždinska županija i Grad Varaždin uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

(Hina) xskal ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙