FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kroes odgovorila na Junckerov zahtjev, EP je poziva da se izjasni o aferi

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 27. rujna 2016. (Hina) – Europska komisija potvrdila je u utorak da je primila odgovor bivše povjerenice Neelie Kroes u vezi s činjenicom da je preuzimajući dužnost propustila prijaviti da je bila direktorica poduzeća registriranog na Bahamima, poznatoj poreznoj oazi, a iz Europskog parlamenta Kroes je pozvana na saslušanje.

Komisija je dobila pismo bivše povjerenice Kroes na pisani zahtjev predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera da objasni okolnosti otkrivene u aferi „BahamaLeaks“. Međutim, o sadržaju njezina pisma glasnogovornik Komisije odbio je bilo što reći, jer tu je riječ o zaštiti „privatnosti i povjerenju“.  

Istodobno, istražno povjerenstvo Europskog parlamenta, koje je nedavno formirano kako bi proučilo pitanje utaje poreza iz afere „Panamski dokumenti“, pozvalo je Neelie Kroes da se izjasni o svom propustu.

„Želimo pozvati Neelie Kroes. Mi ćemo istražiti aferu BahamaLeaks, to je dio našeg mandata“, rekao je predsjedatelj istražnog povjerenstva, Werner Langen, zastupnik EPP-a iz Njemačke.

Nekoliko europskih listova u suradnji s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) objavilo je prošli tjedan pojedinosti o 175 tisuća tvrtki registriranih na Bahamima. Oko 1,3 milijuna dokumenata o offshore tvrtkama registriranima na Bahamima u posjedu je njemačkog dnevnika Sueddeutsche Zeitunga i ICIJ-a. Afera je prozvana „BahamaLeaks“.

Prema tim dokumentima, Neelie Kroes je bila direktorica energetske tvrtke, osnovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a sa sjedištem na Bahamima.

Kroes je bila direktorica u tvrtki Mint Holdings Ltd, od 4. srpnja 2000 do 1. listopada 2009. godine. Istodobno, ona je u mandatu prve Barrosove Komisije od 2004. do 2009. godine bila povjerenica za tržišno natjecanje, a od 2009. do 2014. u drugoj Barrosovoj Komisiji bila je potpredsjednica zadužena za digitalnu agendu.

Kroes je za dva nizozemska lista Trouw i Financieele Dagblad priznala da je „bila u prekršaju u odnosu na kodeks ponašanja europskih povjerenika“.

Prema tom kodeksu, svi povjerenici na početku mandata dužni su napustiti upravljačke dužnosti u tvrtkama i prijaviti sve dužnosti, bilo plaćene ili neplaćene, koje su imali 10 zadnjih godina prije preuzimanja dužnosti povjerenika.

 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙