FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli Ružičkini dani pod sloganom "Danas znanost - sutra industrija"

Autor: Željko Draženović

VUKOVAR, 22. rujna 2016. (Hina) - Dvodnevni znanstveni skup, XVI. Ružičkini dani, na kojemu sudjeluje velik broj znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, počeo je u četvrtak u Vukovaru pod sloganom "Danas znanost – sutra industrija".

 Za skup koji se održava u čast hrvatskoga znanstvenika Lavoslava Ružičke, Vukovarca koji je 1939. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, prijavljeno je stotinjak radova.

 Podsjetivši kako su Ružičkini dani tradicionalni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša, predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora Ante Jukić ukazao je na potrebu stvaranja istraživačkih instituta pri gospodarstvu i industriji u kojima bi se zaposlio veći broj stručnjaka.

 "Svaki će znanstvenik reći da nije problem kada mladi znanstvenici i inženjeri odlaze u inozemstvo. Problem je što se ne vraćaju. Cilj je da se naprave istraživački instituti pri gospodarstvu i industriji u kojima bi se zaposlio veći broj stručnjaka. U našim tehničkim strukama zapošljavanje još uvijek ide relativno dobro zahvaljujući naftnoj, petrokemijskoj i prehrambenoj  industriji. Ankete pokazuju da se više od 50 posto završenih studenata na kemijsko-biološkim fakultetima zaposli nakon šest mjeseci ili godinu od završetka fakulteta", naveo je Jukas.

 "Naglasak nam je uvijek na inovativnosti i originalnosti u znanstvenim, stručnim istraživanjima i napretku struke i primjeni rezultata u gospodarstvu", poručio je Nenad Kuzmanić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu rekavši kako je u zadnje vrijeme zamijećen pojačani interes za upise na kemijsko-tehnološke fakultete. "Došlo je do razvoja manjih i srednjih poduzeća i studenti su počeli ponovno iskazivati interes", naveo je rekavši da na splitski fakultet dolazi puno mladih studenata iz svih krajeva Hrvatske, što prije nije bio slučaj.

 Prije znanstvenog skupa održani su 5. susreti mladih kemičara na kojima su učenici iz pet gimnazija iz Hrvatske i BiH predstavili svoje radove.

 Na Ružičkinim danima tradicijski se okupljaju znanstvenici i stručnjaci iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, biotehnologije, medicinske biokemije i farmacije te kemije u poljoprivredi i šumarstvu i zaštiti okoliša. Održavaju se svake dvije godine, a prvi su održani 1978. u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.
 

(Hina) xzdra ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙