FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Testiranje kozmetike na životinjana zabranjeno bez iznimke - europski sud

Autor: Mirna Puklin Vucelić

LUXEMBOURG, 21. rujna 2016. (Hina/AFP) - Europski sud pravde presudio je u srijedu da u Europskoj uniji nisu moguće iznimke u odnosu za zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama.

Spor je pokrenut u Velikoj Britaniji kada su tri tvrtke zatražile odobrenje za trgovinu kozmetičkim proizvodima razvijenima u Kini i Japanu uz pomoć testova na životinjama izvan Europske unije.

Europski sud pravde presudio je danas da europski zakoni zabranjuju kozmetičke proizvode koji sadrži sastojke testirane na životinjama.

"Sud dalje konstatira da zakon EU-a ne pravi razliku među lokacijama na kojima je testiranje na životinjama provedeno", priopćio je Europski sud pravde.

Cilj je tog zakona promicanje korištenja alternativnih metoda kako bi se zadovoljili sigurnosni potrošački standardi i "taj cilj bio bi ozbiljno ugrožen kada bi se zabrana ... mogla zaobići obavljanjem testiranja na životinjama u trećim zemljama", navodi se u priopćenju.

Europska federacija za kozmetičke sastojke (EFCI), koja je pokrenula spor, tvrdi da tvrtke nisu prekršile zakon jer je testiranje na životinjama provedeno u skladu s propisima u trećim zemljama.

 

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙