FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HT pomaže projekte STEM koji će ove godine uključiti 1.300 djece i mladih

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 21. rujna 2016. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u srijedu projekte "Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016." i "Campus" kojima je ove godine donirao ukupno 700 tisuća kuna i u sklopu kojih će 1.300 djece i mladih imati priliku educirati se u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Ta dva projekta HT ove godine financira s po 350 tisuća kuna, a u sklopu svog dugogodišnjeg donacijskog natječaja "Zajedno smo jači" kojim svake godine na drugu temu podupire društveno korisne projekte.

U dosadašnjih 11 godina toga natječaja HT je s više od 9 milijuna kuna podržao 240 vrijednih projekata, a ove je godine tema bila STEM odnosno dvije kategorije - nove tehnologije i znanost.

U svakoj od njih još krajem lipnja HT je izabrao po jedan projekt koji će, zahvaljujući donaciji, moći realizirati niz aktivnosti za djecu i mlade, kako bi ih se kroz igru uvelo u svijet znanosti i tehnologije, a projektima će doprinos u vidu znanja i iskustva dati i sami zaposlenici HT-a. 

Projekt "Internet of Things (IoT) u hrvatskim osnovnim školama" 2016. okupit će 850 djece u 55 škola, a radionice "Campusa" otvaraju vrata za 450 mladih u Astronomskom društvu Višnjan", istaknuto je u srijedu na predstavljanju tih projekata u sjedištu HT-a.

Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković pritom je naglasio i važnost HT-a za hrvatsku ekonomiju. "HT je ključni pokretač hrvatske ekonomije koji poslovanjem podržava više od 27 tisuća radnih mjesta i ostvaruje gotovo 60 posto ukupnog izvoza hrvatskog ICT sektora. Time doprinosimo većoj kvaliteti ljudskog kapitala, jer je olakšana komunikacija", kazao je Tomašković. Naglasio je da je ulaganje u STEM edukaciju mladih stručnjaka dio HT-ove dugoročne strategije razvoja, budući pravilno i svrhovito obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja smatraju preduvjetom za razvoj cjelokupnog društva i ekonomije.

Na predstavljanju dva pobjednička projekta iz ovogodišnjeg natječaja "Zajedno smo jači", istaknuto je da je nositelj projekta IoT u osnovnim školama udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih te da će u sklopu toga 850 osnovnoškolaca učiti Logo programiranje i primjenu IoT tehnologija.

"To će omogućiti i razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz prethodno utemeljenu Croatian Makers robotičku ligu, a projekt će se provoditi u dvije faze - u prvoj s ukupno 55 osnovnih škola i oko 550 učenika, a u drugoj s desetak najboljih mentora iz tih škola koji će postati ambasadori projekta i provoditi dodatne radionice s još oko 300 učenika koji nisu bili uključeni u prvu fazu", objasnio je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić.

Radionice projekta Campus vodit će Astronomsko društvo Višnjan koje će uz donaciju opremiti interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju  (LABOS) te time čak utrostručiti broj učenika osnovnih škola koji će pohađati radionice i škole u kampu.

"U kampu će se ubuduće moći educirati i do 450 djece, kao i nastavnici, mentori, asistenti i volonteri koji se bave radom s mladima u STEM područjima, a projekt smo razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan te bi naši programi trebali biti okosnica razvoja sustava u kojem bi se svakom zainteresiranom djetetu omogućilo da pokuša biti znanstvenik ili tehnolog te potom donese odluku o odabiru karijere u tom području", poručio je osnivač Astronomskog društva Višnjan Korado Korlević.
 

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙