FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 18. rujna 2016. (Hina) – Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaje Vijeće za opće poslove, a u Bratislavi se na neformalnom sastanku sastaju ministri za trgovinu.

Vijeće za Opće poslove, koji čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, sastaju se u utorak na redovitom sastanku. Ministri će započeti rad na pripremi redovitog summita EU-a 20. i 21. listopada.

Očekuje se da će ministri bez rasprave pozvati Europsku komisiju da započne s radom na izradi mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU-u. Prvi korak u izradi mišljenja je slanje opsežnog upitnika potencijalnoj kandidatkinji. Očekuje se da bi Komisija do kraja ove godine mogla poslati upitnik u Sarajevo.

U petak se u Bratislavi sastaju ministri zaduženi za trgovinu zemalja članica EU-a. Francuska je najavila da će na tom sastanku tražiti okončanje pregovora sa Sjedinjenim Državama o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini - Transatlantskog trgovačkog i investicijskog partnerstva (TTIP). Francuski predstavnik bi na tom sastanku službeno trebao objaviti da mandat koji ima Komisija za te pregovore nema više potporu Pariza. Međutim, riječ je više o simboličnom činu jer se Francuska ne može jednostrano povući i ona sama priznaje da Komisija ima pravo nastaviti te pregovore.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz predvodi parlamentarno izaslanstvo u Londonu u četvrtak i petak. Schulz će se tamo sastati s britanskom premijerkom Theresom May i gradonačelnikom Londona Sadikom Khanom.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙