FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Besplatna slikovnica "Pčelica Pipa, upoznaj me" u školama i vrtićima

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 15. rujna 2016. (Hina) - U Tehničkom muzeju Nikola Tesla predstavljena je edukativna slikovnica o pčelama "Pčelica Pipa, upoznaj me", koja će se besplatno dijeliti u vrtićima, školama, bolnicama i dječjim udrugama, a radi boljeg upoznavanja s važnosti pčela u prirodi.

Autor Ivan Bračić je želio kreirati edukativni vodič za najmlađe koji bi ih potaknuo da obrate pažnju na važnost pčela, kao i meda koji je jedan od najvažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda, rečeno je na konferenciji za medije u četvrtak. 

Pčelar, inovator i vlasnik kompanije specijalizirane za pčelarstvo, Bračić je istaknuo da se čovječanstvo hrani sa stotinjak vrsta usjeva, od kojih više od polovice oprašuju marljive pčele.

"Ukupna vrijednost oprašivanja pčela u poljoprivredi godišnje iznosi 1,2 do 5,2 milijardi eura, ipak pčela je sve manje, a opasnost koja prijeti njihovim izumiranjem stalna je i rastuća", upozorio je Bračić i dodao da je sam Albert Einstein rekao "ako bi nestalo pčela, nestalo bi i čovječanstva".

Bračić kaže da su pčele uvijek bile inspiracija umjetnicima, spomenuo je njihovo savršeno društveno uređenje rekavši da su pčele racionalne te bi se ljudi više trebali ugledati na njih. Objašnjava da pčele, iako ne znaju pričati, svojim "plesom" govore ostalima gdje se nalazi najbolja hrana, a i savršeno se orijentiraju. Iako je slikovnica namijenjena djeci i odrasli mogu ponešto naučiti, primjerice podatak da pčele imaju pet očiju.

Autor kaže da rad na stručnim tekstovima nije toliko izazovan kao pisati za djecu, a zbog specifičnosti dječjeg jezika. Pod motom "čovječe, prirodi se vrati" želio je podsjetiti koliko su pčele za ljude i prirodu nezamjenjive, no i da su one proizvođači blagotvornih proizvoda za ljudsko zdravlje.

Ilustratorica slikovnice Zrinka Ostović svojim je doprinosom "rasplesala pčelicu Pipu" kroz sliku, a slika govori tisuću riječi riječi, kazao je autor.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić je izrazila zadovoljstvo što njihovi posjetitelji mogu izbliza vidjeti maticu, trutove, čudnovati život i način života tih vrijednih kukaca, a tako se obrazovati o ekološkom aspektu.

"Danas predstavljamo novi proizvod, možda bez velike tržišne cijene, ali proizvod koji doprinosi obrazovanju, i stoga je neprocjenjiv", rekla je predstavljajući slikovnicu.

Apisarij za promatranje pčela, u svojoj postavi, u Hrvatskoj ima samo Tehnički muzej u Zagrebu, stoga je Bračić pozvao zainteresirane da dođu i prouče tajni život pčela.

(Hina) xdtic yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙