FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi Food Film Festival Zagreb preporučuje 20 najboljih filmova o hrani

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 25. kolovoza 2016. (Hina) - Drugo izdanje festivala koji spaja hranu, vino i filmove Food Film Festival Zagreb od 8. do 17. rujna u zagrebačkom parku Zrinjevac prikazat će enogastro trendove i ponudu više od 20 izlagača, većinom restorana, slastičarnica i vinoteka, kao i vrhunske filmove o hrani uz koje će posjetitelji moći i jesti jela iz tih filmova.

Najavljujući taj jedinstveni zagrebački gurmansko-filmski festival na otvorenom, čiji je pokrovitelj i ove godine Coca Cola, organizatori preporučuju i 20 najboljih filmova o hrani (tzv. foodie filmovi) svih vremena, od kojih će neke prikazati i u večernjim terminima tijekom festivala.

"Dobra posjeta prvog festivala prošle godine bio je motiv da se ove godine još više potrudimo u organizaciji festivala koji povezuje dvije velike umjetnosti, kulinarsku i filmsku, a poznato je i da se filmovi i hrana odličnu nadopunjavaju te i ne čudi što je snimljeno jako puno filmova, i igranih i dokumentarnih, u kojima su hrana i piće/vino u glavnim ulogama", kažu organizatori.

Hrana će se na festivalu nuditi u gastro kućicama, u planu su i kulinarske i vinske radionice, gastro promocije i drugi sadržaji, a priprema hrane prikazivat će se i na velikom platnu kako bi svi posjetitelji mogli vidjeti 'majstorije' iz najboljih zagrebačkih restorana, bistroa i drugih objekata.

Najbolji 'foodie' filmovi svih vremena

Napominjući kako lista najboljih filmova o hrani nije rađena po nekom određenom rasporedu, organizatori festivala popis 20 najboljih počinju filmom Burnt/Paklena Kuhinja iz 2015., nastavljaju sa Lunchbox/Pogrešna dostava iz 2013. te filmom Sideways/Stranputica iz 2004.

Na popisu su i filmovi Jiro Dreams of Sushi iz 2011., The Big night iz 1996. te Indijski začin na francuski način iz 2014., kao i Čokolada iz 2000. te Mostly Martha iz 2001.

Tu je i Vatel iz 2000., No Reservations iz 2007., Julie Julia iz 2009., Haute Cousine iz 2012., Chef iz 2014 te The Chef iz 2012. i The Trip iz 2010.

Preostalih pet na listi 20 najboljih filmova o hrani su još A Good Year iz 2006., Babettes Feast iz 1987., Today’s special iz 2009., Waitress/Recept za život iz 2007. te nazaobilazni i vrlo gledan Ratatouille iz 2007.

Zanimljivost gotovo svih tih filmova je da su zabilježili vrlo visoke postotke gledanosti i distribucije, kao i da u većini njih glume neko od najvećih filmskih glumica i glumaca sadašnjice, a svi su manje-više prikazivani i u Hrvatskoj.

(Hina) xtam ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙