FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Otvoren šahovski festival za mlade

Autor: Žaklina Jurić

SPLIT, 24. kolovoza 2016. (Hina) - Šahovski festival za mlade "Adriatic 2016" otvoren je u srijedu u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici, a otvaranju je prisustvovao šahovski velemajstor i nekadašnji svjetski prvak Gari Kasparov koji je pohvalio događaj zbog sve veće zainteresiranosti sudionika.

Kasparov je u obraćanju kazao da  je iz godine u godinu sve više onih koji žele sudjelovati na Adriaticu, pa je tako ove godine tri puta veći broj sudionika država.

"Ova godina će ostati zabilježena kao godina u kojoj će na festivalu sudjelovati čak devet država dok ih je prošle 2015. godine bilo tek tri. Zadovoljni smo kako se festival razvija", kazao je Kasparov.

Festival se održava pod pokroviteljstvom vodeće svjetske šahovske zaklade Kasparov Chess Foundationiz SAD-a, a očekuje se da će okupiti 70 igrača iz desetak država, te kao takav iu vodeći europski neslužbeni šahovski turnir za mlade.

Sve se održava u organizaciji Sveučilišta Split, Fonda Gari Kasparov Adriatik, hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i Šahovskog kluba e4. U Organizacijskom odboru su rektor Sveučilišta Split Šimun Anđelinović, Gari Kasparov, Dragan Primorac, prorektor Sveučilišta u Splitu Boris Maleš, ravnatelj Studentskog centra Stenko Dell'Orco, dok je direktor festivala šahovski velemajstor Zlatko Klarić.

Festival će trajati sve do 27. kolovoza do kada će se održati ukupno tri turnira, a svaki će se igrati u četiri kategorije (do 10, 12, 16 i 20 godina). Organizatori kažu da "Adriatic 2016." promiče projekt Šah uz školu koji podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i omogućava učenicima besplatno učenje šaha po modelu koji je razvila Fondacija Gari Kasparov.

(Hina) xzjur yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙