FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI Rio - pregled nastupa hrvatskih sportaša osmog natjecateljskog dana

Autor: Gordan Gabrovec

RIO DE JANEIRO, 14. kolovoza 2016. (Hina) - Osmog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru veslač Damir Martin osvojio je srebrnu medalju u utrci samaca, nakon što mu je zlato pobjeglo u foto-finišu za samo sedam tisućinki, a najmanje srebrno odličje i prvo hrvatsko odličje u jedrenju osigurao je Tonči Stipanović u Laseru, s dobrim izgledima da se u plovu za odličja zadrži na prvom mjestu.

Veslač Damir Martin osvojio je srebrnu medalju u samcu nakon što je u foto-finišu u finalu izgubio od branitelja naslova iz Londona, Novozelanđanina Mahea Drysdalea. Uoči posljednjih 500 metara Drysdale je imao 80 stotinki prednosti u odnosu na Martina, da bi 28-godišnji Vukovarac sjajno finiširao i u posljednjim se metrima izjednačio s Drysdaleom. Drysdaleu i Martinu izmjereno je isto vrijeme, ali dodatnim pregledom snimke zlatna medalja dodijeljena je 37-godišnjem Novozelanđaninu.

To je treće odličje hrvatskih sportaša na Igrama u Riju, a četvrto je osigurao jedriličar Tonči Stipanović koji će u ponedjeljak, u plovu za odličja pokušati obraniti 10 bodova prednosti pred drugoplasiranim Australcem Tomom Burtonom. Stipanović je prvi hrvatski jedriličar koji će osvojiti olimpijsko odličje, a bude li u ponedjeljak držao priključak s Burtonom i ne bude li više od pet mjesta niže od Australca, postat će olimpijskim pobjednikom. U borbu za odličja uključio se Ivan Kljaković Gašpić koji je u klasi Finn nakon osam jedrenja na petom mjestu. Tina Mihelić je natjecanje u Laser Radialu završila na 13. mjestu. Pavle Kostov i Petar Cupać su nakon šest jedrenja u klasi 49er na devetom mjestu. 

Hrvatski su rukometaši u neizvjesnoj završnici stigli do pobjede nad Francuskom 29-28 i osigurali plasman u četvrtfinale kolo prije kraja natjecanja po skupinama, a pobjeda nad Tunisom našoj reprezentaciji donosi prvo mjesto. Kod Hrvatske najefikasniji su bili Marko Kopljar sa šest te Zlatko Horvat i Manuel Štrlek sa po pet golova, no za pobjedu je vratar Ivan Pešić 10 sekundi prije kraja obranio sedmerac Michelu Guigou koji je s 10 pogodaka bio najbolji strijelac na utakmici.

Nažalost, u pretposljednjem kolu natjecanja u skupini B, četvrtfinale nisu uspjeli osigurati hrvatski košarkaši koji su poraženi od Nigerije sa 76-90. Pobjedom u posljednjem kolu protiv Litve, u utorak u 3.30 sati po hrvatskom vremenu, izabranici Aleksandra Petrovića izbjegli bi četvrto mjesto u skupini B koje vodi na američku reprezentaciju u četvrtfinalu. Protiv Nigerije jedini je na visini zadatka bio Bojan Bogdanović koji je ubacio 28 koševa. Nigerijci su ubacili čak 17 trica, a predvodio ih je Umeh s 19 koševa, od čega šest trica.

Boksač Filip Hrgović uspješno je započeo svoj debitantski nastup na Olimpijskim igrama u superteškoj kategoriji. Aktualni europski prvak je u osmini finala uvjerljivo jednoglasnom odlukom sudaca svladao Turčina Alija Erena Demirezena i plasirao se u četvrtfinale u kojem ga u utorak (18 sati) čeka Kubanac Leiniero Pero.

Nažalost, neuspješan je bio prvi start hrvatskih reprezentativaca u atletici. Hrvatski rekorder u skoku motkom Osječanin Ivan Horvat preskočio je samo početnih 5,30 metara, triput srušio letvicu na 5,45 m i zauzeo 27. mjesto u konkurenciji 29 natjecatelja.

(Hina) xggab yggab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙