FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjinska hrvatska koprodukcija "Kuća drugih" gruzijski kandidat za Oscara

Autor: Gea Vlahović

ZAGREB, 11. kolovoza 2016. (Hina) - Dugometražni igrani film "Kuća drugih" (House of Others), nastao kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, izabran je za službenoga gruzijskog kandidata za 89. nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji strani film u 2016., priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

 Kako se ističe u priopćenju, riječ je o prvoj nominaciji koja dolazi iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, čiju režiju potpisuje Rusudan Glurjidze, koja je uz Davida Chubinishvilija zaslužna i za scenarij.

 Inspiriran osobnim iskustvom redateljice Glurjidze, "Kuća drugih" debitantska je kvazi-autobiografska drama koja govori o napuštanju i psihološkim ožiljcima rata.

 "Priča ispunjena tugom ispričana je u intimnoj minijaturi o krivnji pobjednika i okupacije osvojene zemlje, postavljena u autentično vrijeme i mjesto", stoji u priopćenju. Film je prije mjesec dana u programu "East of the West" 51. Karlovih Vara osvojila glavnu nagradu za najbolji film. 

 Producent je Zurab Magashvili, montažeri su Gigi Palavandishvili i Levan Kukhashvilia, a glavne uloge nose Olga Dikhovichnaia, Zurab Magalashvili i Salome Demuria, dok produkciju potpisuje Cinetech Film Production. 

 Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je zajedno s Dušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka. Uz njih okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu čine Dominik Krnjak, Hrvoje Šimić, Ivan Komlinović, Boris Vagner i Mario Bišćan, a cijeli je film zvučno rekreiran u postprodukciji na čemu je radila upravo hrvatska ekipa.

 "Dizajn zvuka je minimalan, organski i prozračan, ostavljajući puno prostora za igru s detaljno razrađenim folyem kao prevladavajućim zvučnim elementima. Tako postavljen koncept zvuka pojačava dramaturgiju pustoši i meditativnog protoka vremena. Zvukovi svih ptica i životinja u filmu su obrisani, a izgrađeni su samo na mjestima gdje je njihovo pojavljivanje na slici i u zvuku jasan simbolički podtekst", izjavili su Domitrović i Maksimovski.

 Dodjela 89. nagrada Oscar održat će se u Los Angelesu 26. veljače 2017. 

(Hina) xgvla ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙