FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2016. HNS simbolično tramvajem povezao dvije zagrebačke izborne jedinice

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 9. kolovoza 2016. (Hina) - Kako bi na simboličan način povezali VI. i VII. izbornu jedinicu, kandidati HNS-a na listama Narodne koalicije su sa Savskog mosta krenuli tramvajem broj sedam u dio Novog Zagreba koji pripada VII. izbornoj jedinici, te prešli na područje VI. izborne jedinice povezujući time Grad Zagreb u cjelinu.

"Tim činom smo kao kandidati HNS-a u te dvije izborne jedinice željeli ukazati na nelogičnost podjele Zagreba u četiri izborne jedinice. Zagrepčani imaju pravo birati svoje prave zastupnike u nekom novom ustroju izbornih jedinica. Samo bi ujedinjenjem određeni broj zastupnika mogao istinski, poznavajući problematiku, zastupati stavove i probleme Zagreba u Hrvatskom saboru", kazao je u utorak član Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Tomislav Stojak.

Ponovio je da ako dođe do 'velike koalicije' HNS u tome neće sudjelovati. "Glas za HNS-ove kandidate na izborima je glas za Narodnu koaliciju, a ne za koaliciju s HDZ-om. Mi u tome nećemo sudjelovati i nadam se da do toga neće ni doći", istaknuo je. 

Stojak kaže da kao zastupnik pokušava, zajedno s građanima, detektirati i riješiti lokalne probleme. "Jedino ako znate i svjesni ste lokalnih problema svojih susjeda, možete se u Hrvatskom saboru zalagati za rješavanje tih problema. Zastupnici ne odlučuju o nuklearnom programu, nego o kvaliteti života građana, stoga moramo biti istinski predstavnici građana", dodao je.

Osvrnuo se na ' izgubljeno povjerenje građana u Hrvatski sabor i rekao da HNS želi vratiti to povjerenje. "Naši kandidati odgovornošću žele vratiti izgubljeno povjerenje, i učiniti da politika služi građanima, a ne obrnuto", zaključio je Stojak.

Kandidat na HNS-ovoj listi Narodne koalicije Goran Beus Richembergh smatra da je rekonstrukcija postojeće strukture izbornih jedinica moguća i da bi je trebalo napraviti. "No nije bilo volje 'velikih igrača' da se to riješi", kazao je Beus ističući kako je Zagreb jedinstven grad koji tako treba biti strukturiran.

Osvrnuo se i na širi promet rekavši da je HDZ učinio sve što je mogao kako bi spriječio Veliku Goricu u osiguravanju koridora kojim bi se omogućila gradnja tramvajske pruge, ne samo do zračne luke Pleso, nego i do centra grada. 

"Svake četiri godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i HDZ ponovno otvaraju tu temu, iako su prije devet godina onemogućili realizaciju tog plana. Zanima me u kojem je to ovogodišnjem planu zacrtan taj koridor o kojemu govore, uvijek pred izbore", rekao je Beus.

Na pitanje hoće li HNS ući u 'veliku koaliciju' i je li takva koalicija moguća, rekao je kako je moguće da jednoga dana i Hrvatska bude imala model kao Austrija ili Njemačka, 'ali to su stabilna društava', dodao je.

"Za zemlju kao što je Hrvatska taj model dolazi u obzir jedino ako bi u pitanju bila velika kataklizma, da je ekonomija pred kolapsom ili da je ugrožena nacionalna sigurnost, a kako toga nema, nema ni razloga da ulazimo u takvo nešto", tvrdi Beus. 

Adelina Ivković iz VI. izborne jedinice je ukazala na problem prometne povezanosti između Siska i Zagreba, odnosno željezničkog i autobusnog prometa, koji koriste ponajviše radnici i studenti. Kazala je da će se boriti za bolju prometnu infrastrukturu, bolju razvijenost i komunikaciju između Zagreba i Siska.

(Hina) xdtic yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙