FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU dao Njemačkoj zeleno svjetlo za završetak berlinskog aerodroma

Autor: Domagoj Janković

BRUXELLES, 3. kolovoza 2016. (Hina/dpa) - Njemačko javno financiranje nove, problemima opterećene berlinske zračne luke u skladu je europskim pravilima, objavila je Europska komisija u srijedu, čime je otvoren put da vlada osigura dodatnih 2,2 milijuna eura za završetak gradnje.

Zračna luka Berlin-Brandenburg koja je trebala biti otvorena još 2011., opterećena je prekoračenjem troškova, tehničkim problemima i optužbama za korupciju.

Rok završetka gradnje stalno se pomicao, a trenutno je snazi plan da aerodrom bude otvoren krajem 2017. godine.

Njemačka je u siječnju izvijestila Europsku komisiju da planira osigurati dodatnih 2,2 milijuna eura za završetak gradnje. Dio novca trebao biti biti potrošen na rješavanje nagomilanih tehničkih problema, a dio za povećanje kapaciteta zračne luke jer se očekuje da će promet nadmašiti prognoze iz izvorne studije.

Europska komisija objavila je u srijedu da njemačka vlada ima zeleno svjetlo jer će ulaganje biti izvršeno u skladu s pravilima tržišnog natjecanja ili uz uvjete na koje će pristati privatni investitor. Na temelju toga odlučeno je da to javno financiranje ne predstavlja državnu pomoć privatnom operatoru zračne luke i ne osigurava mu nepravednu tržišnu prednost.  

U vrijeme ujedinjenja Njemačke Berlin je imao tri zračne luke, jednu na istoku, dvije na zapadu. Od tada je zatvoren legendarni Tempelhof, a Berlin-Brandenburg bi trebao po završetku gradnje zamijeniti Tegel.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙